Belföld

Narancssárga riasztást adtak ki zivatarveszély miatt

Varga György / MTI
Varga György / MTI
Elsőfokú riasztás is érvényes a felhőszakadások veszélye miatt. A villámlás mellett erős széllökésekre, jégesőre is számítani kell az érintett területeken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú (citromsárga) riasztást adott ki a felhőszakadások, illetve másodfokú (narancssárga) riasztást a zivatarok veszélye miatt. A veszélyjelzések folyamatosan frissülő térképeken követhetőek nyomon. A követekező órákban a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Az OMSZ frissítette a veszélyjelzéseket, már jóval nagyobb területeket érint mindkét riasztás.

A felhőszakadás által érintett területeken rövid idő alatt akár több mint húsz milliméter eső eshet.

A frissítés után.

Azt írták, a déli óráktól nyugat felől egyre többfelé és több hullámban fordulhatnak elő zivatarok. Délután, illetve kora este az ország délnyugati, déli területein – egy negatívabb forgatókönyv esetén – heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

Frissítés után.

 

 

Zivatarok környezetében viharos, 60-80 km/órás széllökésre, 1-3 centis jégesőre lehet számítani. Heves zivataroknál akár 90-110 km/órás széllökésekre és 2-4 centis jégesőre is fel kell készülni. Lokálisan nagyobb mennyiségű (25-40 mm) csapadék is hullhat. Este északnyugat felől stabilizálódik a légkör, fokozatosan a déli területekre korlátozódik a zivatartevékenység. 

Pénteken napközben legfeljebb a déli, délnyugati, határhoz közeli területeken fordulhat elő egy-egy gyengébb zivatar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik