Belföld

Szakszervezet: Nem lehet mindenhol negyedével vágni a gázfogyasztást

Lehetetlen minden állami intézményben és cégnél egynegyedével csökkenteni a gázfogyasztást – mondta az ATV híradójának a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné. Szerinte sok helyen energetikai korszerűsítésre lenne szükség vagy az otthoni munkavégzés elrendelésére.

A Technológiai és Ipari Minisztérium úgy reagált, hogy a kormány a miniszterektől most várja a javaslatokat, hogy mivel tudnák még visszafogni a gázfogyasztást a fűtési hőmérséklet csökkentése mellett.

A vonatkozó kormányrendelet szerint minden állami intézménynek és cégnek 25 százalékkal kell csökkentenie a fogyasztását, ez alól csak a kórházak és a szociális intézmények tehetnek kivételt.

A szakszervezetek szerint a kormány terve, mely szerint nem lehet 18 foknál melegebb az állami közintézményekben, elhamarkodott és alaptörvényt sért. A Momentum képmutatónak nevezte a kormány döntését, egy háziorvos a televíziónak pedig azt mondta, 18 fokban figyelniük kell magukra azoknak, akik érzékenyek az hidegre.

A Fővárosi Önkormányzatnál közben arról döntöttek, hogy a Városházán 20 fok lesz a fűtési időszakban amely a korábbi 22 fokos szinthez képest 10-12 százalék megtakarítást jelenthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik