Belföld

Jogerősen is életfogytiglant kaphat a pár, akik szétkaszabolták egyikük nagyapját a lottónyereményéért

police.hu
police.hu

Jogerősen is életfogytiglant kaphat az a sajószentpéteri  pár, akik álmában kaszabolták szét az egyikük nagyapját azért, hogy megszerezzék a lottónyereményét. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség ugyanis arra tett indítványt, hogy a táblabíróság hagyja helyben a brutális gyilkosság miatt elítélt férfi és nő büntetését is.

A Miskolci Törvényszék aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint minősített rablás bűntette és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte májusban a párt azzal, hogy a férfi 40 év, a nő pedig 35 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A pár kapcsolatát a folyamatos pénztelenség jellemezte, melynek oka a bódító anyagok fogyasztására volt visszavezethető. Bár a férfi anyja mindenben támogatta a fiatalokat, lakhatást, munkahelyet, ezáltal állandó jövedelmet is biztosított számukra, de nekik ez is kevés volt.

Elhatározták, hogy megszerzik a férfi 83 éves nagyapjának lottón nyert és megtakarított pénzét. Először azzal próbálkoztak, hogy megijesztik és így rábírják arra, hogy idősotthonba költözzön. Ezért megrongálták a házát, és kővel betörték az egyik ablakát, amivel több mint ötvenezres kárt okoztak neki.  A nagyapa valóban megijedt, de még így sem költözött véglegesen az otthonba.

Az élettársak türelmetlenek voltak, és mivel mindenképpen hozzá akartak jutni a pénzhez, ezért néhány nap múlva, a késő délutáni órákban a a papa ingatlanának közelében elrejtettek egy feszítő vasat. Éjszaka jöttek vissza, amikorra mindketten különböző nyugtatószereket fogyasztottak. A helyszínre magukkal vittek kalapácsot, lemezvágó ollót, csípőfogót, valamint gumikesztyűt és lábzsákot, továbbá a férfinél volt egy húsz centis konyhakés.

Egy feszítővassal megrongálták a családi ház kerítését, s egy betondarabbal bedobták a nagypapa szobájának az ablakát. A fiatalok helyiségről helyiségre haladva értékek, illetve a nyeremény után kutattak, azonban csak háromezer forintot találtak.

Az idős férfi olyan mélyen aludt, hogy nem ébredt fel a zajokra. A női vádlott azonban úgy gondolta, hogy a férfi csak úgy tesz, mintha aludna, ezért rábeszélte párját, hogy az ablak betöréséhez használt közel három kilogramm súlyú betondarabbal vágja fejbe nagyapját.

Ezt követően egymásnak adogatták a kést, és mintegy 20 alkalommal fején és mellkasán megszúrták a férfit, és nagy erővel négyszer is elvágták a nyakát. A 83 éves férfi a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A pár a tervezett milliók helyett, mindössze 3 ezer forintot, valamint egy karórát és egy aranygyűrűt vittek el, összesen 87 ezer forint értékben.Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlottak és védőik pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetés jelentős mérséklése érdekében fellebbeztek.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A támadók kíméletlenül, gátlástalan brutalitással alkalmaztak értelmetlen erőszakot az idős, alvó férfival szemben, aki nem adott okot a bántalmazásra. A kitartó módon elkövetett, kirívóan durva erőszak, továbbá az a tény, hogy az egyik vádlott a nagyapja sérelmére követte el a bűncselekményeket, kellően indokolja a velük szemben kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés alkalmazását, melynek enyhítésére nincs törvényes indok.

A társadalom védelme ilyen bűntettekkel szemben csak példás büntetéssel biztosítható, ezért a fellebbviteli főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik