Belföld

Húsz céget szolgált ki évekig egy számlagyár, 16 főre kértek börtönt

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy számlagyárként működő bűnözői csoporttal szemben. A 16 céget felhasználó banda 20 társaságnak állított ki fiktív számlákat évekig, összesen 273 millió forint vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek.

A főügyészség vádirat szerint a hattagú számlagyár 2015 áprilisától 2020 decemberéig gazdasági társaságok széles körét szolgálta ki fiktív számlákkal annak érdekében, hogy azok az általános forgalmi adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentsék.

A számlagyárat irányító férfi határozta meg, melyik cég nevében mikor, kinek állítanak ki ténylegesen el nem végzett szolgáltatásról vagy termékértékesítésről számlát. A valótlan tartalmú számlákon legtöbbször reklám tevékenység szerepelt, de a fiktív számlát megrendelő cégek igényeinek megfelelően akár búgócsiga vagy szoftver értékesítésről, olykor fémipari termékek gyártásáról is készültek számlák.

A törvényes működés látszata érdekében a számlagyárat irányító férfi két weboldalt is létrehozott. Ezeken elhelyezte a  fiktív számlákat befogadó cégek logóit, hogy ezzel is igazolja a kiszámlázott többmilliós hirdetési tevékenység elvégzését.

A férfi bevonta az elkövetésbe akkori barátnőjét is, akivel több céget alapíttatott és felkérte azok bankszámlái feletti rendelkezésre is. További bűntársai nemcsak cégalapításokkal és fiktív számlák kiállításával, de a bankszámlára érkező pénzek felvételével is segítették a számlagyár működését. A fiktív számlákat felhasználó vevői cégek átutalták a számlákon szereplő összegeket. Ezután azokat a számlagyár vezetője készpénzben felvette és visszaadta a számlabefogadó cégek képviselőinek – az ügy további 14 vádlottjának.

A számlagyár a működéséhez 16 céget használt fel és 20 társaság részére számlázott, összesen több mint 273 millió forint vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek. Az ügyészség üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a terhelteket, ezért 16 vádlottal szemben börtönbüntetés, 4 vádlottal szemben pedig pénzbüntetés kiszabását kérte.

Az ügyészség emellett az áfa csalás révén előnyt szerző gazdasági társaságokkal szemben szintén pénzbírságra tett indítványt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik