Belföld

Régi híddarabot emeltek ki a Dunából

A Dunának is megvannak a maga titkai, amelyeket a Lánchíd felújításának köszönhetően most bárki megismerhet. Visszatértek a hajók az átkelőhöz, hogy kiemeljék a folyómederben eddig rejtve maradt, többek között a II. világháború végén felrobbantott híd maradványait. Így került szeptember 9-én, pénteken a felszínre a Lánchíd régi korlátjának egy darabja. Eközben a híd parti nyílásaiban már elkészült az új útpálya szigetelése és a szigetelést védő aszfaltréteg. A hídpályát várhatóan év végén visszaadják a forgalomnak.

A Lánchíd felújításához kapcsolódva tavaly májusban kezdődött az átkelő vízi környezetének fém- és lőszermentesítése. A szakemberek több hatalmas roncsot találtak a folyóban, ezért most visszatértek, hogy kiemeljék azokat, és így be tudják fejezni a lőszermentesítést. A roncsok többsége régi híddarab, mely akkor került a Dunába, amikor a Lánchidat a II. világháború végén felrobbantották.

A Duna érintett szakaszának medréről korábban, a helyszíni munkák elején szonárfelvételek készültek, majd a felmérések alapján, illetve a hatóságok által jóváhagyott terveknek és engedélyeknek megfelelően búvárfelderítők merültek alá. Ezen a szakaszon tavaly nyáron másfél mázsás török kori ágyúgolyót is találtak.

A mostani munkákban egy bárka, egy ponton, egy horgonyzódereglye, egy tolóhajó és egy búvártag vesz részt két rohammentő csónak készenlétével és tűzszerészek folyamatos szakfelügyelete mellett. A roncsokat búvárok segítségével, daruval vagy lánctalpas kotróval emelik ki, szeptember 9-én, pénteken így hozták felszínre a Lánchíd régi korlátjának egy darabját, korábban pedig a híd egyik kereszttartóját is. Az esetlegesen talált lőszereket a honvédségi szakemberek hatástalanítják.

A lőszer- és roncsmentesítés a vízállástól függ, várhatóan november elején fejeződik be. A munkavégzés idejére a medernyílásban hétfőnként hajózási zárlatot rendelnek el. A zárlat alól a munkákban részt vevő felderítő, honvédségi és vízi rendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik