Belföld

Zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is riasztást adott ki az OMSZ – térképek

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az érintett területeken felhőszakadás, jégeső, erős szélvihar lehet. Hétvégére változékony, csapadékos idő várható.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A riasztások által érintett járásokat egy folyamatosan frissülő térképen lehet  nyomon követni.

Mint írták, délután az északnyugat felől érkező front előterében és mentén egyre több helyen lehetnek zivatarok, amelyek este, késő este fokozatosan átterjednek a keleti országrész fölé is.

A zivatarokat felhőszakadás (20-30 mm, lokálisan akár 30-40 mm) viharos széllökés (60-90 km/órás, néhol 90 km/óra feletti) és jégeső is kísérheti.

Nem sokkal később, jóval kisebb területre elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a felhőszakadások veszélye miatt is az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint húsz milliméter eső eshet.

 

Pénteken a front átvonulása után napközben főleg a Dunától keletre, az északkeleti, keleti országrészben lehetnek zivatarok,  amelyeket felhőszakadás, erős széllökés, kisebb szemű jég kísérhet. Emiatt kétféle figyelmeztetést is kiadtak.

A nappali hőmérséklet 24-29 fok között alakul, de felhős keleti, északkeleti tájakon egy-két fokkal hűvösebb is lehet.Bár az ország legnagyobb részén többórás napsütés várható, de estétől újra megnövekszik a felhőzet.

Változékonyra, csapadékosra fordul az idő

Hétvégére a hőmérséklet is viszaesik, írja az MTI az OMSZ  középtávú előrejelzése alapján.

Szombaton reggel közepesen, erősen felhős lesz az ég, több helyen lehet eső, zápor, helyenként zivatar. Napközben a gomoly- és fátyolfelhők mellett az ország nagy részén több órára kisüthet a nap, az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 26 fok között alakul, de a legtovább felhős, csapadékos északkeleti tájakon 20 fok alatt is maradhat.

Vasárnap hajnalban a szélcsendes helyeken pára, foltokban köd képződhet. Napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap, de északkeleten erősen felhős körzetek is lehetnek. Szórványosan valószínű zápor, helyenként zivatar, inkább az ország északkeleti, keleti harmadán. Az északnyugati szelet több helyütt erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet napközben 19-25 fok között alakul, északkeleten lesz hűvösebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik