Belföld

OMSZ-lefejezés: Koncz Zsófia egyenválaszt adott

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
Keresztes László Lóránt hiába kérte Palkovics minisztert, hogy ne szignálja ki feladatát valamelyik államtitkárára.

Két ellenzéki politikus is szerette volna megtudni, miért bocsátotta el Palkovics László az Országos Meteorológiai Szolgálatot (OMSZ) vezetőit az elmaradt augusztus 20-i tűzijáték után. Mint korábban megírtuk vádiratnak beillő kérdést kapott a miniszter az OMSZ lefejezéséről Keresztes László Lóránttól (LMP), aki külön is kérte, ezúttal ne szignálja ki a válaszadás feladatát valamelyik államtitkárára.

Hajnal Miklós (Momentum) szintén érdemi választ várt a technológiai és ipari minisztertől, amikor próbálta megtudni, konkrétan milyen kompetenciaproblémákat tapasztalt, amikor felmentette az OMSZ elnökét, szakmai helyettesét.

Az ellenzéki politikus idézte Gulyás Gergelyt, aki a Kormányinfón úgy fogalmazott, a kormány helyesnek tartja a döntést, a változtatások a tűzijátéktól függetlenül megtörténtek volna, az csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban.

Arra is szeretett volna választ kapni, hogy Radics Kornélia elnök és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettest tájékoztatták-e az esetleges kompetenciaproblémákról felmentésük előtt, ha igen, mikor és milyen formában?

Palkovics László miniszter megbízásából államtitkára mindkét képviselőnek ugyanazt a sablonválaszt adta, felsorolva a már ismert tényeket. Jelezte, az OMSZ az új minisztériumi struktúra kialakításakor a Technológiai és Ipari Minisztérium felügyelete alá került, így a tárcának lehetősége nyílt az intézmény ellenőrzésére, tevékenységének erősítésére, bővítésére.

Koncz Zsófia szintén felidézte, hogy már az augusztus 23-ai Kormányinfón is elhangzott, majd másnap főnöke a Mandinernek is elmondta, ő dönt arról, hogy a megfogalmazott jövőbeni célok elérése érdekében kivel akar együttműködni.

Az OMSZ az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, ennek következtében háttérbe szorult a kutatás, amelyre Magyarország energetikai rendszerének átalakításakor, valamint a klímaválság kezelésében nagy szükség van.

A közeljövőben ezért az OMSZ intézményrendszere átalakul, tette hozzá az államtitkár. Erről korábban a tárca azt közölte, hogy az OMSZ átalakításáról is egyeztetett Palkovics László Ürge-Vorsatz Diánával, amit azonban a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) alelnöke cáfolt. A klímakutató a hvg.hu-nak azt mondta, az OMSZ szóba került, de az átalakításáról nem, csak a klímaváltozásról beszéltek, a meteorológiai szolgálat vezetőinek leváltásán megdöbbent, Radics Kornéliát kitűnő szakembernek ismerte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik