Belföld koronavírus

Már megérkezett az új Covid-vakcina, de az előző beszerzésből is majdnem 9 millió adag van még a magyar raktárakban

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd
A jövő héttől elérhető az omikron elleni Pfizer-vakcina az oltópontokon, de óriási készletek maradtak felhasználatlanul a korábbi beszerzésből.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint szerdán megérkezett Magyarországra a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája. Az első szállítmánnyal 109 440 adag oltóanyag jött az európai uniós beszerzés révén. Az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikoron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki, és a jövő héttől lesz elérhető az oltópontokon. A készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek, tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és kaptak legalább egy emlékeztető oltást. A jövő héten újabb 106 560 adag érkezik, október-novemberben pedig 3 millió adagot várnak. Jövőre újabb 6,5 millió adag oltóanyag szállítása várható.

Ugyanakkor Rétvári Bence belügyi államtitkár válaszából, amelyet Oláh Lajos DK-s képviselő írásbeli kérdésére adott, az derül ki, hogy a korábbi beszerzésekből is több mint 8,8 millió adag Covid-vakcina van még raktáron:

  • bár a Moderna jóformán elfogyott, mindössze 1760 adag maradt belőle,
  • a Pfizer-vakcinából 2 millió 650 ezer,
  • a Janssenből pedig 3 millió 798 ezer áll még rendelkezésre,
  • van továbbá 1 millió 882 ezer adag a kínai Sinopharmból
  • és 527 ezer a Pfizer gyerekeknek szánt oltóanyagából is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik