Belföld

A rezsiárak miatt két hónapra bezárhatják a székesfehérvári Vörösmarty Színházat

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András az utóbbi hetekben többször is hangot adott annak, hogy az elszabaduló energiaárak az ő városát sem kímélik. Riasztó számokról, és aggasztó tendenciákról beszélt, valamint meghatározta célként, az alapvető, törvényileg kötelező helyi közszolgáltatások és az önkormányzati munkahelyek nagy többségének biztosítását.

Cser-Palkovics arról is beszélt korábban, ha arról kell dönteni, hogy egy óvodát kell gázzal ellátni és fizetni érte, vagy egy sportcsarnokot vagy stadiont, akkor egyértelműen az óvoda mellett foglalnak majd állást. Most mégsem egy sportcsarnok, hanem a város színháza eshet az elszabaduló rezsiárak áldozatául. A HVG szemléje szerint a város polgármestere a kigazdálkodhatatlan fenntartási költségek láttán kilátásban helyezte, hogy januárban és februárban zárva tarthat a Vörösmarty Színház.

„Két problémakör jelenik meg: az egyik a villamos energia, a másik a gáz. A villamos energia a színházat is érinti, a gáz önmagában nem – csak akkor, ha a távhőt érintően is változások lesznek” –mondta a polgármester, majd hozzátette, ha a mai piaci árakat veszik figyelembe, akkor kb. 250 millió forinttal nő meg csak az áramszámlája a színháznak.

Könnyen belátható, hogy a kigazdálkodhatóság határán van ez az összeg. Ha és amennyiben a távhő kérdése is fölmerül, akkor ez a tétel a milliárdot is meghaladhatja. Ez egészen biztosan kigazdálkodhatatlan.

Itt vetette fel Cser-Palkovics, hogy spórolási szándékkal elképzelhető, hogy be kell zárni a következő év első két hónapjában az intézményt.

A fejleményekkel kapcsolatban a színház igazgatója, Szikora János is megszólalt. Ő úgy kommentálta a helyzetet, hogy nem egy új színházi évadot nyitnak, hanem egy új színházi korszak nyílik meg, egy olyan színházi korszak, aminek mások lesznek a játékszabályai, mint amit eddig megszokhattunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik