Belföld

Cser-Palkovics András: Nincs lehetőség várakozni

Újabb adatokkal állt elő Székesfehérvár fideszes polgármestere.

Székesfehérvár fideszes polgármestere hétfőn arról írt Facebook-oldalán, hogy az energiaszolgáltatók már nem is jelentkeznek a város által az áramra, gázra kiírt közbeszerzéseikre.

Csütörtökön a Válasz Online podcast műsorában pedig a következőket mondta: a szolgáltatóknak mindenképpen biztosítani kell energiát napi áron, de nyilván „aranyáron”.

Néhány példát is hozott az áremelkedésre.

  • 2021-ben 300 millió forintba került a közvilágítás működtetése, idén közelíti a 700 milliót, jövőre meghaladja az 1,6 milliárdot
  • a 2021-es uszodai áramköltség 30 millió forint volt, ami jövőre a 330 millió forintot is elérheti.
Cser-Palkovics András a városra tett esküt, nem a Fideszre
A fideszes polgármester azt mondja, ha súlyozni kell, biztos, hogy a fűtött óvodák és nem a sportcsarnok mellett döntenek.

És kijelentette: ha arról kell dönteni, hogy egy óvodát kell gázzal ellátni és fizetni érte, vagy egy sportcsarnokot vagy stadiont, akkor egyértelműen az óvoda mellett foglalnak majd állást; meg is keresi a városhoz kötődő látvány- és csapatsportágak szövetségeit azzal, hogy felhívja arra a figyelmüket, nem látják biztosítottnak, hogy ezek a sportlétesítmények télen működni tudjanak. Ugyanis „nem kell január végén labdarúgó mérkőzéseket tartani, el lehet azt kezdeni március elején is.”

Cser-Palkovics most további adatokkal állt elő.

Majd azt írja:

A fenti számok riasztóak, a tendencia és a bizonytalanság pedig különösen aggasztó… Nincs tehát lehetőség várakozni… A célunk az, hogy legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek nagy többségét biztosítani tudjuk. Prioritást élveznek a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különösen a bentlakásos intézményeink –, a rendelőintézetek, a közétkeztetés, minél magasabb szinten a közösségi közlekedés, valamint a közvilágítás biztosítása. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni! A városvezetés, az önkormányzati intézmények, valamint a vállalataink vezetői azon dolgoznak, hogy a helyzet kezelhető maradjon. Az ehhez szükséges intézkedéscsomag előkészítése már zajlik. Azt várhatóan a szeptemberi közgyűlés tárgyalja majd meg.

A felelősségről pedig a következőt mondja:

A probléma minden európai várost és falut érint. A problémát azonban nem a települések okozták, mi csak elszenvedői vagyunk a háború és a rossz döntésekből fakadó európai energiaválság következményeinek. Csak lokálisan megoldani tehát ezeket nem is lehet. Bízom benne, hogy minden európai döntéshozó végre a helyén kezeli ezt a problémakört, végre felelős döntéseket hoznak. Ez a helyzet nem csak a magyar településeket, hanem a német, a holland, a lengyel, a cseh városokat is drasztikusan érinti. A megoldást a béke hozhatná el. Mindenkinek erre kellene törekednie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik