Belföld

Hadházy: Rossz vicc a korrupcióellenes hatóság

Ez egy rossz vicc, az a kérdés, hogy az Európai Unió az érti-e a humort

– mondta Hadházy Ákos megválasztott országgyűlési képviselő az RTL Híradójának a kormány korrupcióellenes hatóságának terveiről.

A megválasztott országgyűlési képviselő az elmúlt években számtalan olyan beruházást talált, ahol valószínűleg szabálytalanul költötték el az uniós támogatásokat. Szerinte ha a magyar kormány valóban komolyan venné a korrupció elleni harcot, akkor az Európai Ügyészséghez csatlakozna.

Az Európai Unió akkor jár el helyesen, hogyha kiköveteli, megköveteli az Európai Uniós Ügyészséghez csatlakozást. A magyar kormánynak egész egyszerűen nincs észérve ez ellen. Ez az egyetlen egy vállalás lehetne arra garancia, hogy legalábbis csökkenjen a korrupció

– szögezte le Hadházy.

Az Európai Bizottság régóta bírálja Magyarországot a korrupció helyzete miatt, de a kormány minden ilyen felvetést hárított. Most azonban fordult a kocka, mivel világossá vált, hogy ha Magyarország hozzá akar jutni a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére létrehozott európai újjáépítési alap eurómilliárdjaihoz és a kedvezményes feltételekkel felvehető hitelhez, akkor fel kell lépnie a korrupció ellen.

Hétfőn kiderült, mit jelent a fellépés: a kormány egy független hatóság létrehozását javasolja az Országgyűlésnek, illetve alakul egy korrupcióellenes munkacsoport is. A kormánytól független korrupcióellenes hatóság és az új munkacsoport létrehozásának tervezetét Varga Judit, Pintér Sándor, Rogán Antal, Gulyás Gergely, Varga Mihály és Navracsics Tibor miniszterek készítik elő.

Csakhogy egyikre sem lenne feltétlenül szükség

– mondta az RTL-nek a korrupcióellenes civil szervezet jogi igazgatója.

Ha az állam véget akarna vetni a rendszerszintű korrupciónak, akkor tulajdonképpen annyi dolga lenne, hogy nem csinálja tovább a maga korrupt gyakorlatait. Tehát nem osztja ki az állami javakat a haveri gazdasági szereplőknek, nem engedi, és nem hagyja azt, hogy túlárazott pályázati eljárásokban folyassák ki az európai uniós támogatásokat

– közölte Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Az RTL megkérdezte a kormányt, hogy miért nem az uniós ügyészséghez csatlakozik Magyarország az új hatóság létrehozása helyett, de erre a kérdésre nem válaszoltak. Azt írták, az új hatóság felállítása a Bizottságnak tett „vállalások között szerepel”, és „újabb lépést jelent a jogállamisági eljárás lezárása és a helyreállítási alap forrásainak megnyílása felé”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik