Belföld

A roma önkormányzat elnökét lebuktató helyettest is elítélik az ORÖ képviselői

MTI
MTI

Alaposan felbolygatta a kedélyeket Agócs János elnök vesztegetési ügye az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ), írja a Népszava. A lap szerint az indulatok nemcsak a korrupciós pénzt elfogadó elnök, hanem az őt lebuktató ifjabb Farkas László ellen is irányulnak. Még saját szervezetének több képviselője is elhatárolódott a feljelentőtől.

Az ügyészség gyanúja szerint a lemondásra készülő Agócs János 30 millió forintért árulta az ORÖ elnöki posztját. Ifjabb Farkas László, az egyik elnökhelyettes, Tiszabura polgármestere, a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz) vezetője látszólag belement, hogy kifizeti az összeget, de valójában minden lépését egyeztette az ügyészséggel.

Agócs Jánost akkor kapcsolták le, amikor múlt héten Kecskeméten átvette ifjabb Farkas Lászlótól a vesztegetési pénz első, 18 millió forintos részletét. Ifjabb Farkas állítása szerint a pénzt az ügyészség bocsátotta rendelkezésére.

Kapcsolódó
Az ügyészség biztosította a pénzt a roma önkormányzati elnök megvesztegetéséhez
Ifjabb Farkas László egy kecskeméti csárda parkolójában adta át a vesztegetési pénzt Agócs Jánosnak.

Óriási a felháborodás, jellemezte az ORÖ-ben uralkodó állapotokat Lakatos Oszkár elnökhelyettes, aki a Phralipe színeiben szerzett mandátumot. Agócs János tartósnak ígérkező akadályoztatása idején ő látja el az elnöki teendőket. Lakatos Oszkárt hétfőn ifjabb Farkas László és Dancs Mihály (Roma Polgárjogi Mozgalom) elnökhelyettes is meglátogatta az ORÖ Dohány utcai székházában. Lakatos rövidesen a Lungo Drom frakciójával is egyeztetni fog.

Lakatos Oszkár pár napon belül írásos koncepciót nyújt be arról, hogyan képzeli el az országos önkormányzat működtetését.

A lap a fiatal romák három képviselőjével is beszélt hétfőn. Az egyik Hajdú-Bihar megyei képviselőnő azt mondta, hogy Agócs Jánost, de ifjabb Farkas Lászlót is elítéli a történtekért.

Az egyik kutya, a másik eb, mindkettőjüktől elhatárolódok

– jelentette ki Papp Jánosné, aki szerint ifjabb Farkasnak, ha az ORÖ elnöke szeretett volna lenni, nem ilyen módszert kellett volna választania. A botrány a roma testület mind a 47 képviselőjét rossz színben tünteti fel, a becsületesen dolgozókat is. A kalocsai Sztojka István szintén kifogásolta az ifjabb Farkas László által alkalmazott eljárást.

Van cigány becsület, lett volna ennek más módja

– állapította meg. Hasonló okokból megszakítja a kapcsolatot ifjabb Farkas Lászlóval és a Firosszal az a Varga Zoltán elnökhelyettes is, aki ugyancsak a Firosz jelöltjeként került be a testületbe.

Ifjabb Farkas László a múlt hét pénteken Tiszaburára hívta az ORÖ-s képviselőket, majd azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az utolsó pillanatban lefújta az összejövetelt. Papp Jánosné és Sztojka István elmondása szerint valójában az történt, hogy a képviselők – egy-két kivételtől eltekintve – nem mentek a találkozóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik