Belföld

Egy nyolcadikos tankönyv szerint valójában három nagyhatalom civódik az oroszok által lerohant Ukrajnán

Nemzeti Köznevelési Portál
Nemzeti Köznevelési Portál

Békeidőben is némileg zavarba ejtő lenne az a szöveg, ami egy nyolcadikos földrajzkönyvben Ukrajna mellett szerepel, a mostani háborús időkben pedig hatványozottan annak számít. A Telex által kiszúrt, a Nemzeti Köznevelési Portálon fellelhető szövegben egészen pontosan ez szerepel:

A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért.

A szöveg mellé a fenti illusztrációt is mellékelték, ami szerint az Oroszország által lerohant Ukrajna felett valójában három nagy hatalom, Oroszország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió marakodik, és próbálja megszerezni sajátjának. Azt már szinte észre sem venni, hogy az orosz medve usankáján fejjel lefelé áll az orosz zászló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik