Belföld

Újra akcióban Simkó tanárnő, aki most az utcán tanít

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Polgári engedetlenség 2.0, avagy mi a baj az oktatással.

Hétfőn újra „polgári engedetlen”, és az utcán, a Nyugati téren „tanít” Simkó Edit. Mint Facebook-oldalán írta, nem gyülekezik, csak „a mi a baj az oktatással” kérdésekre válaszol. Szóban, majd írásban.

Iskolájában előre bejelentette, hogy szeptember 5-én polgári engedetlenséggel tiltakozik, óráit nem tartja meg. Ezt azzal indokolta, hogy hosszú évek óta nem veszik figyelembe sem az oktatásban dolgozók, sem a tanulók érdekeit.

Figyelemfelkeltő akciójával nem képviseli tantestületét, egymaga döntött, jogtudatos állampolgárként, vállalja tette rá nézve hátrányos következményeit. Akciója sem kollégái, sem iskolája vezetősége, sem a tankerület ellen nem irányul.

Sőt érdekeiket, a gyermekem, a tanítványaim és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszem. Kötelességemnek érzem, hogy kiállásommal is felhívjam a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára. Tanár nélkül nincs jövő!

Kapcsolódó
Törvénytiszteletetből oktatják az oktatási államtitkárt
Nyílt levelet írt Maruzsa Zoltánnak a Magyartanárok Egyesülete. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) idén Simkó Editet is jelölte a SZABAD-díjra. A tanárnő korábban egyedüliként döntött úgy egy budapesti általános iskolában, hogy polgári engedetlenségi akcióba kezd. Akkor lapunknak arról is mesélt,  milyen érzés volt a  magányos tiltakozás, mihez kezdene, ha ott kéne hagynia a tanítást.

Kapcsolódó
„A polgári engedetlenség magától értetődő. Felszabadító. Kapsz levegőt”
Interjú Simkó Edittel, aki szerdán egyedüliként döntött úgy egy budapesti általános iskola tantestületéből, hogy polgári engedetlenségi akcióba kezd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik