Belföld

A Horthy-szobor ügye megosztja a Jeszenszky családot

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Jeszenszky Zsolt hisztériakeltésről, a történelem meghamisításáról beszélt. Jeszenszky Géza szerint nem állít ilyen szobrot, aki ismeri a történelmet.

Jeszenszky Zsolt a Hír Tv Politikai hobbista című műsorában arról beszélt, hogy a Horthy-szobor körüli vita a legfrissebb baloldali gumicsont a magyar belpolitikában. Idézzük.

Horthy Miklós szobrot kapott a magyar Országgyűlésben. Illetve nemcsak a hazai ballibsi, illetve független objektív sajtó, azaz a fos terjeszti ezt az álhírt, de ezzel haknizik a teljes posztkomcsi hálózat. Itthon és külföldön.

Szerinte a felháborodás nem más, mint „kreténség”, a hatályos jog szerint ugyanis Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke a saját dolgozószobájában olyan szobrot állít fel, amilyet csak akar. A műsorvezető hisztériakeltésről, a történelem meghamisításáról beszélt, szerinte Horthy Miklósról mindenki azt gondol, amit akar, de az tény, hogy a kormányzó nevével fémjelzett korszakban az ország, minden nehézsége ellenére, fejlődött.

A műsorvezető édesapja, a történész végzettségű Jeszenszky Géza néhány nappal korábban a Klubrádióban arról beszélt, ha Dúró Dóra ismerné a történelmet, nem állítana Horthy-szobrot.

Az Antall-kormány volt külügyminisztere úgy vélte, a Fidesz szélsőjobboldali beállítottságú szavazóit szeretné a Mi Hazánk átcsábítani ezzel az akciójával, ami, ha jogilag nem is, erkölcsileg mindenképp aggályos, éppen Horthy Miklós vitatott megítélése miatt. Jeszenszky Géza szerint a társadalom nagy része pozitívan ítéli meg az egykori kormányzót. Ezen kép kialakításához felszínes benyomások, hallomások mellett a közmédia is hozzájárult.

Korábban Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke azt állította, a zsidóság is hálás az egykori kormányzónak, szerinte erről árulkodnak koszorúik a Horthy-kriptánál. A Mazsihisz elnöke ezt cáfolta és „ocsmány cinizmusnak” nevezte.

Kapcsolódó
Novák Előd szerint a magyarországi zsidóság hálás Horthy Miklósnak
A Mazsihisz elnöke szerint mindez ocsmány cinizmus és hazugság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik