Belföld

Novák Előd szerint a magyarországi zsidóság hálás Horthy Miklósnak

Amint arról napközben beszámoltunk, Horthy-szobrot avatott kedden az Országházban, közelebbről Dúró Dóra irodájában a Mi Hazánk Mozgalom. A pár emellét egy határozatot is beterjesztett az országgyűlés elé, hogy az Észak-Erdély visszacsatolásáról szóló második bécsi döntés évfordulója legyen a hazatérés napja.

Az avatón sok szó elhangzott, de az egykori kormányzó, Horthy Miklós és a holokauszt viszonyárol azonban nem esett szó, így az RTL Klub riportere megkérdezte a párt alelnökét, Novák Elődöt, hogy felmerült-e szoborállítás folyamata során, hogy esetleg a zsidó honfitársaink érzéseit sértheti ez az esemény. Novák erre azt mondta,

a hálás zsidóság koszorúját lehet látni a Horthy-kriptánál, és azt gondolom, hogy a ráaggatott történelemhamisításoktól is meg kell tisztítani utolsó kormányzónk emlékét.

Bár Novák szerint a zsidóság hálás Horthynak, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud így tenni, mert elpusztult a II. világháború és a holokauszt alatt.

A legnagyobb magyar temető Auschwitzban van. Körülbelül 430 ezer ember halt meg ott. Mindezek után azt mondani, hogy a hálás zsidóság Horthy sírjára hordja a koszorúkat, úgy gondolom, hogy egyrészt nem igaz, másrészt egy ocsmány cinizmus

– mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik