Belföld

Romániába repül Novák Katalin

Mateusz Wlodarczyk / AFP
Mateusz Wlodarczyk / AFP
Van mit tisztázni.

A román államfő, Klaus Johannis meghívására jövő szerdán Bukarestbe utazik hivatalos látogatásra Novák Katalin – erről a Magyar Nemzet ír.

A magyar köztársasági elnök találkozik Nicolae-Ionel Ciuca miniszterelnökkel, Alina-Stefania Gorghiuval, aki a szenátus ügyvivő elnöke, Ion-Marcel Ciolacuval, a képviselőház elnökével, Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével, valamint a román kormány többi RMDSZ-es miniszterével is.

Hivatalosan utoljára tizenkét éve, 2010-ben járt magyar államfő román kollégájánál Bukarestben.

Novák Katalin kevéssel a megválasztása után, májusban is megfordult Romániában, Erdélyben, magánlátogatáson, az Erdélyi Református Egyházkerület meghívására, találkozott Kelemen Hunorral, majd magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzésében azt írta:

Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont.

A poszttal kivívta a román külügyminisztérium nemtetszését; a bukaresti tárca közleményében kijelentette:

  • egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban
  • így Magyarország nem formálhat jogot a határon túli magyarok képviseletére, legfeljebb kulturális kapcsolatot ápolhat a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal
  • a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak és nincs összhangban sem az 1996-ban Temesváron megkötött magyar-román alapszerződés, sem a húsz éve aláírt magyar-román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével
  • Románia továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy pragmatikus kapcsolatokat ápolhasson Magyarországgal, a román és magyar állampolgárok érdekében, etnikumuktól függetlenül.
Kapcsolódó
Nem tetszett a román külügyminisztériumnak Novák Katalin Facebook-bejegyzése, közleményben reagáltak rá
A román külügyminisztérium szerint a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak.

Novák Katalin a következő hónapban, júniusban a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok csúcstalálkozóján, aztán a regionális NATO-csúcs után is négyszemközt beszélgetett Klaus Johannis államfővel.

Utóbbit követően Novák Katalin az alábbit posztolta:

Modern és pragmatikus kapcsolatokra törekszünk, és mindketten dolgozunk majd azért, hogy az erdélyi magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik