Belföld

Elvettek Novák Katalin hivatalától közel fél milliárd forintot

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Egy hónappal ezelőtt lapunk is beszámolt róla, hogy Novák Katalin köztársasági elnök hivatala még az idén egymilliárd forint pluszpénzt kap az államtól, most azonban – amint azt a Hvg kiszúrta –  490 millió forintot mégis elvesznek tőlük, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő beruházásaira csoportosítják át.

A lap emlékeztet, hogy korábban arról volt szó, hogy Novák hivatala 689 millió forintot kap dologi kiadásokra és beruházásokra, 400 millióval pedig a hivatal protokollköltségét növelték, utóbbi keretet ezzel csaknem megduplázva.

Ehhez képest csoportosít most át az első keretből 490 milliót a kormány. Hogy alig egy hónap múltán miért vesznek el a dologi kiadásokra fordítható összegből közel fél milliárdot, és hogy milyen állami beruházásra akarják azt fordítani, nem lehet tudni, és magyarázat sem várható, mert az ehhez hasonló kormányhatározatokhoz nem szokás indoklást fűzni.

A következő évi költségvetés láttán viszont bizakodhatnak az érintettek, hiszen jelen állás szerint Köztársasági Elnöki Hivatalban a személyi juttatások kerete közel a dupplája lesz az ideinek (1,5 milliárd helyett 2,7 milliárd), és a működésre is sokkal több jut majd (750 millió forint helyett 1,3 milliárd), mint ami az idei eredeti költségvetésben szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik