Belföld

Itt vannak az MSZP új, „válságálló” javaslatai

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Áfacsökkentést, mindenki számára hozzáférhető energia-alapszolgáltatást, önerő nélküli lakossági épületszigetelési programot is javasol az MSZP az országot fenyegető megélhetési válság megoldásaként – derült ki a párt szombaton megtartott sajtótájékoztatóján, amelyet a párt Facebook-oldalán közvetített. Az MSZP úgynevezett „Rezsistop” programjának részleteit Tóth Bertalan, az MSZP jelenlegi társelnöke ismertette, de előbb megszólalt Hiller István, valamint a párt két társelnök-jelöltje, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre is.

„A családok, a közösségek, falvaink és városaink lakóinak hétköznapi megélhetése kerül veszélybe. Egy egész ország számol. Családok és baráti társaságok, vállalkozások és cégek, önkormányzatok vannak bizonytalanságban. Az árak az egekben és egyre csak nőnek. Szegénység és elszegényedés fenyeget” – adta meg a drámai alaphangot Hiller István, a párt korábbi elnöke, a Gyurcsány-kormány korábbi oktatási és kulturális minisztere.

Komjáthi Imre arról beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor és kormánya végighazudta az elmúlt éveket.

Ma már világos, hogy amit a Fidesz az ország helyzetéről mondott, az egyszerűen nem volt igaz. Tavaly októberben Szijjártó Péter a 15 évre kötött gázvásárlási megállapodásról azt mondta megteremtettük annak lehetőségét, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen. Áprilisban még kórusban szajkózták a kormány tagjai, hogy a magyar gazdaság erősebb és ellenállóbb, mint korábban. Orbán Viktor még július 7-én is arról beszélt, hogy a rezsicsökkentést mindenképpen megvédik. Azt ígérték, nem nyúlnak a rezsicsökkentéshez. Ehhez képest a Fidesz-kormány augusztustól brutálisan megemelte az áram és a gáz árát. Azt ígérték, nem lesz adóemelés. Aztán eltörölték a katát, ami brutális megszorítást jelent több százezer család számára

– fogalmazott.

Kunhalmi javasolta: Orbán Viktor miniszterelnök ne veszekedjen fölöslegesen az Európai Unióval, mert emiatt nagyon sok pénz forog kockán. Az európai uniós forrásokat szerinte igenis le kellene tudnia hívni a magyar kormánynak, mert ez az egyik kulcsfontosságú bevételi lehetősége lehetne az országnak. Kunhalmi másik lehetőségként a globális minimumadóval kapcsolatos döntés felülvizsgálatát javasolta, ami szintén komoly költségvetési bevételi forrás lehetne. Harmadik javaslata, hogy a kormány a különadókat terjessze ki „az oligarchákra is”, például azokra az építőipari cégekre, amelyek nagyon magas megrendeléseket kapnak állami szektorból. Szerinte ezek azok a bevételi források, amelyek kellő mozgásteret teremtenének ahhoz, hogy válságálló társadalom jöhessen létre.

A párt konkrét javaslatait Tóth Bertalan az alábbiakban foglalta össze:

  • A paksi áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül. Az atomerőmű 12 forintos kilowattóránkénti áron termeli meg az áramot, és jóval többet, mint amennyi a magyar lakosság igénye. A 36,6 forintos kilowattóránkénti árba belefér még az adó is és a rendszerhasználati díj is.
  • Indokolatlan a gázáremelés – amennyiben Orbán Viktor és Szijjártó Péter igazat mondott a Gazprommal kötött hosszú távú gázszállítási szerződésről. A szerződés a 15 éves szerződés a kormány korábbi közlése szerint ugyanis garantálja az olcsó gázt Magyarország számára.
  • Alapszolgáltatás azonnali bevezetését kezdeményezik, ami a lakóhelyén mindenki számára biztosítaná a létfenntartáshoz szükséges áramhoz és gázhoz való hozzáférést. Szerintük ez a 21. században alapjog.
  • Öt százalékos áfakulcs bevezetést kezdeményezik a villamosenergia-szolgáltatás, a vezetékes földgázszolgáltatás, a vezetékes PBG-gázszolgáltatás, a tűzifa, a brikett, a koksz és a palackos PB-gáz jelenlegi huszonhét százalékos áfakulcsa helyett. Szerintük ha az MSZP kormányzása alatt a távhőszolgáltatás áfakulcsát sikerült öt százalékra csökkenteni, akkor ez a Fidesznek is menni fog.
  • Induljon önerő nélküli országos épületszigetelési program, aminek fókuszába a Kádár-kockák, a családi házak, társasházakat és panelépületeket kerülhetnének. Szerintük van miből: a Vodafone megvásárlására fordítandó összegből százezer lakás számára lehetne 3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik