Belföld

Szentendre nem kér a világűr-politikai tanácsadókból

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemi megkereste a szentendrei önkormányzatot, hogy világűr-politikai tanácsadó szakirányú továbbképzésre írassák be a munkatársakat.

– Meglepő levél érkezett a szentendrei önkormányzathoz. A dokumentum szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) világűrpolitikai tanácsadó szakirányú továbbképzést indít, melynek „célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a világűr emberi felhasználásának jogi, politikai és gazdasági aspektusaival. A közös modulra épülő két félév során levelező munkarendben, magyar nyelven tanulhatnak a hallgatók űrjogot, űrgazdaságtant, releváns biztonság- és védelempolitikai ismereteket, illetve olyan ismereteket, amelyek a szektorban való munkához nélkülözhetetlenek. A képzésen tíz egyetem oktatói adják át tudásukat” – számolt be az önkormányzat.

Az NKE minden bizonnyal azért ajánlotta a képzést az önkormányzat figyelmébe, mert az önkormányzati törvény értelmében minden önkormányzat köteles munkatársait az NKE valamelyik képzésére beiskolázni. Hogy mekkora összeget kell erre a célra költeni az önkormányzatnak, azt az alkalmazottai számára kifizetett bér összege határozza meg: Szentendre esetében ez az összeg kétmillió forint.

– A városvezetés döntése értelmében egyetlen önkormányzati alkalmazott sem vesz részt a világűr-politikai tanácsadó képzésen. Így azok a szentendreiek, akiket a világűrrel kapcsolatos problémák foglalkoztatnak, az önkormányzatnál sajnos nem tudnak segítséget kapni. Bár feltehetően az igény sem lesz igazán nagy az ilyen jellegű problémák megoldása iránt, hiszen az általános áremelkedés és a növekvő rezsiterhek mellett a szentendrei polgároknak egészen más, húsba vágóbb gondjaik vannak – jelezte az önkormányzat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik