Belföld

Hatezer kiló khatot szállítottak Tanzániából az Egyesült Királyságba Magyarországon keresztül

Magyarországra szárított fűszernövényként, míg innen a szigetországba már átcsomagolva műszaki cikként érkezett meg a drog. A KR NNI munkatársai az illegális biznisz mindkét tagját elfogták, írja a police.hu.

Bár a törvénytelen üzlet nem mostanában zajlott, hanem jó néhány évvel korábban, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály (KR NNI NBEFO) Kábítószer Bűnözés Elleni Osztálya a közeljövőben tehet pontot a nyomozás végére. Az egyik elkövetővel szembeni eljárást eddig ugyanis nehezítette az ügy nemzetközi vetülete.

A KR NNI kábítószerbűnőzés elleni nyomozói még 2016-ban indítottak büntetőeljárást jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett miatt, miután olyan információ jutott a tudomásukra, hogy egy magyar és egy ír férfi khat, vagyis kábítószer szállítmányozásával foglalkozik.

Mint az a nyomozás előrehaladtával kiderült, a több országot átszelő drogbizniszt F.J. magyar állampolgár és M.J.O. ír állampolgár 2015 júliusa óta űzte. A szárított növénytörmeléket zsályának álcázva légi úton hozatta be Tanzániából Magyarországra az ír férfi. Majd itt egy cég nevében eljárva már a magyar üzletfél vámkezeltette, és vette át. Később pedig az árut átcsomagoltatva és átcímkéztetve, mint műszaki cikket juttatta el az Egyesült Királyságba, hol közúton, hol légi úton. A Londonba érkezett kábítószerrel kapcsolatos kiadásokat, úgy mint az álcázott termék vámügyintézését, szállítási költségeit az ír M.J.O. állta, és utalta át a magyar férfinek.

A KR NNI bizonyítékai alapján a kicsivel több mint egy év alatt összesen 19 alkalommal került sor a fentiekben részletezett drogszállítmányozásra. Ez alatt az idő alatt összesen több mint hatezer kilogramm khat került át Tanzániából az Egyesült Királyságba. Az utolsó két szállítmány – mely 2016 tavaszán érkezett hazánkba, és együttesen közel 700 kilogrammot nyomott – a célországba nem jutott el, mert a nyomozók a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lecsaptak az árura, s lefoglalták. A szakértő kimondta, hogy a kábítószer tiszta hatóanyagtartalma a jelentős mennyiség alsó határát több mint 27-szeres mértékben meghaladta.

A KR NNI NBEFO Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály a magyar férfit még akkor elfogta, és a büntetőeljárást le is folytatta vele szemben, majd a nyomozás iratait vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek. Az ír elkövetővel szemben azonban kicsit hosszabbra nyúlt az eljárás, tekintve, hogy a férfi nem tartózkodott hazánkban. A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően ugyan sikerült beazonosítani a 76 éves férfi tartózkodási helyét, de magyarországi elfogására még éveket kellett várni.

Az Európai Nyomozási Határozatnak köszönhetően az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, vagyis a NEBEK munkatársai a múlt héten szállították Magyarországra, majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a KR NNI munkatársainak bilincse kattant a kezén. A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, hogy a vele szemben szükséges valamennyi nyomozati cselekményt el tudják végezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik