Belföld

Ungár Péter: Meddig tiltja még a kormány a szélenergia-termelést?

Olivier Hoslet / EPA / MTI
Olivier Hoslet / EPA / MTI

Az LMP választ vár arra a technológiai és ipari minisztertől, marad-e a szélenergia-termelés tiltása – ezt Ungár Péter, az ellenzéki párt társelnöke közölte hétfői sajtótájékoztatóján. Az MTI tudósítása szerint kijelentette: ez a megújuló energiaforrás részt vehetne az ország energiaellátásában és a zöld átálláshoz is elengedhetetlen.

Ennek ellenére a kormány 2016 óta tiltja ezt a termelési módot, de magyarázatot nem tud adni arra, hogy miért – jegyezte meg. A tiltásról Ungár Péter kifejtette: egy törvény értelmében Magyarországon nem lehet egy település határától 12 kilométeren belül szélerőművet telepíteni, márpedig nemigen van olyan pontja az országnak, amely megfelelne ennek.

Pedig számos kutatás érvel a szélenergia hasznosítása mellett – hangsúlyozta, egyik példaként pedig a finn Lut Egyetem tanulmányát hozta, amely szerint Magyarországon egy ideális zöld átállás során az energiamix 10–20 százalékát adhatná a szélenergia. Ennek ellenére az aránya jelenleg kevesebb, mint 1 százalék – jegyezte meg.

Ungár Péter szerint Palkovics László miniszter már „pedzegette” a szélenergia újbóli bevezetését, ám eddig nem adott választ az LMP ezzel kapcsolatos kérdéseire. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik