Belföld

50 milliót és 50 milliónyi részvényt kértek vállalkozóktól a miniszter lefizetésére

Vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt folytat büntetőeljárást a Központi Nyomozó Főügyészség három férfival szemben, mert alaptalanul ígérték a vállalkozóknak cégbírósági és büntetőügyük befolyásolását.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy gazdasági társaság üzletrészeinek tulajdonjogát érintően alakult ki cégjogi jogvita az év elején. A jogvitában érintett feleket ismerő három férfi közösen elhatározta, hogy ezen üzleti érdekellentétet kihasználva pénz szereznek a cégvezetőktől.

Egyikük a múlt hónapban úgy mutatta be társát az egyik cég tulajdonosának, mint aki bizalmi kapcsolatban van egy miniszterrel, majd később már azt állította, hogy egyeztettek a miniszterrel, akinek a közreműködésével el tudják érni, hogy a cégbírósági nyilvántartásban a cég érdekeinek megfelelő változtatás kerüljön bejegyzésre.

Az elkövetők az ügyintézésért 50 millió forint készpénz és 50 millió forint értékű részvény átadását kérték azzal, hogy a pénzt a miniszternek kell átadniuk, míg a részvények a miniszter érdekkörébe tartozó cégekhez kerülnének. Egyikük azt is közölte a cégvezetővel, hogy amennyiben nem történik meg a kért pénzügyi teljesítés, a miniszter el fogja lehetetleníteni mindkét cégtulajdonost.

Idén augusztusban az egyik elkövető bemutatta harmadik társát a vállalkozónak, aki azt állította, hogy bizalmi kapcsolata révén két millió forintért a legfőbb ügyésznél közbenjár és eléri, hogy a cégvita kapcsán induló büntetőeljárás is az ő érdekeiknek megfelelően alakuljon.

A hivatalos személyekkel fennálló kapcsolatukra valótlanul hivatkozó személyeknek nem volt lehetősége a cégbírósági és a büntetőeljárás befolyásolására, de a gyanúsítottak ennek látszatát a vállalkozók előtt folyamatosan fenntartották.

Három nappal ezelőtt a két elkövető öt millió forint előleget vett át a cégjogi vita jogellenes befolyásolása céljából az egyik vállalkozótól.

Az ügyészség lefoglalta a vesztegetési pénzt, elrendelte a három férfi őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd indítványozta letartóztatásukat. A bíróság két elkövetőt letartóztatott, míg harmadik társuk bűnügyi felügyeletbe került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik