Belföld

Orvosi ügyeletek: fontos döntést hozott a belügyminiszter

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Létrejön az úgynevezett vezető rezidensi rendszer. A jövőben rezidens is bevonható a medikusok képzésébe.

Megjelent a Magyar Közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a szakorvosképzés átalakításához kapcsolódó egyes miniszteri rendeletek módosításáról.

Módosul például az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről szóló korábbi rendelet. Maradt a szakorvosjelöltek (rezidensek) ügyeleti ellátása  felügyeletének három típusa (személyes, telefonos, behívásos) maradt, de változtak a részletszabályok.

Általános főszabály, hogy szakorvosjelölt ügyeleti ellátásba a választott szakmájának megfelelő szakterületen a választott szakmában eltöltött legalább 3 hónap gyakorlat után, tutora javaslata alapján, szakorvos személyes felügyelete mellett vonható be.

Ha az ügyeleti feladatellátás megkezdéséhez a jelölt által választott szakterületen miniszteri rendeletben részvizsgát írtak elő, a részvizsga sikeres teljesítése után, a telefonos elérhetőség melletti felügyelet vagy behívásos rendszer keretében megvalósított felügyelet mellett is bevonható a rezidens.

Szakorvosjelölt ügyeleti ellátásba a választott szakmájától eltérő szakterületen

  • legalább 2 hónap sürgősségi betegellátó osztályon töltött gyakorlat teljesítését,
  • legalább 1 hónap intenzív terápiás osztályon töltött gyakorlat teljesítését,
  • legalább 2 hét mentő gyakorlat teljesítését vagy mentőtiszt III. befejezett képzés igazolását és
  • a választott szakmájának megfelelő szakterületen eltöltött legalább 3 hónap gyakorlat igazolását követően

osztható be személyes szakorvosi felügyelet mellett.

A rendelet külön szabályozza azt is, hogyha az első részvizsgát a szakképzés 18. hónapja után teljesíti a szakorvosjelölt, akkor tutora javaslata alapján telefonos elérhetőség melletti felügyelet vagy
behívásos rendszerben megvalósított felügyelet mellett is bevonható az ügyeleti ellátásba.

A rendelet előírja azt is, hogy a jelöltek felügyeletét miként kell biztosítani a szakképzés teljes időtartama alatt az egyes  szervezeti egységekben a gyakorlatok idején.

A belügyminiszter döntése értelmében, létrehozzák az úgynevezett vezető rezidensi rendszert. A vezető rezidenseket az OKFŐ a rezidensek érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetek javaslatára pályázati úton választja ki legalább 2 éves időtartamra. A pályázati úton kiválasztott vezető rezidensek névsorát, valamint az abban bekövetkező változásokat az OKFŐ megküldi az egyetemek részére.

A jövőben szakorvosjelölt az első sikeres részvizsgája után

az általános orvosi képzés kompetenciái körében
bevonható orvostanhallgatók képzésébe.

Az a szakorvosjelölt, aki valamely részvizsgát sikeresen teljesítette, tutor koordinálása mellett legfeljebb az általa teljesített részvizsgával vagy részvizsgákkal elsajátított kompetenciák erejéig

bevonható olyan szakorvosjelöltek képzésébe, akik az adott részvizsgát még nem teljesítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik