Belföld

Orvostechnikai Szövetség: a kórházakat extrém módon terheli az energiaárak emelkedése

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A kórházak adósságának mihamarabbi rendezését sürgeti a Orvostechnikai Szövetség (OSZ), amely az MTI-hez eljuttatott közleményében hívja fel a kormány figyelmét arra, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) által közzétett adatok szerint a fekvőbeteg-ellátást végző hazai egészségügyi intézmények összes lejárt adóssága július végén meghaladta a 29 milliárd forintot. A négy orvosegyetem lejárt tartozásállományával együtt ez az összeg 35 milliárd forint.

Az intézményrendszer ezt az adósságot úgy halmozta fel, hogy egyrészt az idei évi teljesítménye jelentősen elmarad a 2019. évitől, másrészt a Covid-járvány idén már lényegesen kisebb terhelést jelentett az ellátórendszernek, mint az előző két évben.

Eközben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 6,5 százalékos GDP-növekedést mutatott ki 2022 második negyedévére. A Pénzügyminisztérium adatai szerint ezzel a növekedéssel hazánk dobogós az Európai Unióban – olvasható a közleményben, amelyben az OSZ azt kéri, hogy a kormány mihamarabb intézkedjen az egészségügyi intézmények lejárt adósságállományának rendezéséről.

Azért is, mert az év hátralévő részében a kórházakat extrém módon fogja terhelni az energiaárak emelkedése, amelynek finanszírozásához jelenleg nem rendelkeznek forrással

– teszik hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik