Belföld

Ezek a kütyük megkönnyítik a tanévkezdést

ASUS
ASUS
A nagy elektronikai kereskedők már nyár közepén elindítják kiárusítási akcióikat, hogy az iskolába visszatérőknek legyen idejük mérlegelni, milyen laptopokkal és perifériákkal vágnak neki az újabb évnek, legyen szó gimnazistákról, egyetemistákról, vagy más felsőfokú szakképzésben résztvevőkről. A bőséges kínálat azonban összezavarhatja a vásárlót, nem egyszerű a döntés, hogy kinek milyen eszköz lehet a leghatékonyabb a saját céljai eléréséhez.

Új laptop vásárlásakor érdemes rögtön első lépésként azt meghatározni, hogy mik a számunkra legfontosabb tulajdonságok (a súly, a teljesítmény, grafikai megjelenítés jellemzői), illetve hogy mennyi pénzt tudunk áldozni az új eszközünkre. Szerencsére manapság a legtöbb gyártó már minden büdzsének kedvez, az egészen jutányos árú eszközöktől kezdve a határ csak a csillagos ég. Ugyan a piacon elérhetők MacBookok, Chromebookok és Windows PC-k is, mi most az ASUS windowsos laptopjai közül szemezünk. A legnépszerűbb operációs rendszernek számító Windows nagy rugalmasságot kínál, és szinte bármilyen árkategóriában találunk windowsos eszközöket, szemben például a drágább MacBookokkal.

A 150-300 ezer forint közti kategóriába eső laptopok általában szerényebb teljesítményű processzorokat használnak, manapság már jellemzően 8 GB RAM társaságában. A kategória alsó részébe eső készülékek valószínűleg Intel Celeron vagy Pentium chipet tartalmaznak, a felső sávban már Intel Core chipek dolgoznak. Az árkategóriába tartozó eszközök közül sok a Chromebook, amik leginkább azok számára lehet célszerű, akik javarészt egyszerűen csak internetezni szeretnének, valamint elérni olyan alkalmazásokat, mint a Gmail, a Google Dokumentumok és a Google Táblázatok. A 300-400 ezer forintos árkategóriájú laptopokat általában tartós kialakítás és legalább 13 hüvelykes képernyő jellemzi, valamint elegendő memória és tárhely a súlyosabb munkaterhelés kezelésére, ezek már bátran használhatóak szinten bármilyen célra. Aki hajlandó ennél is mélyebben a zsebébe nyúlni, Intel Core i7 vagy Core i9 processzorokkal ellátott modellek közül válogathat, illetve nagyobb kijelzőkre és jobb felbontásra számíthat, legalább 512GB tárhely éss 16 GB RAM mellett. A legtöbb egyetemistának felesleges ekkora beruházásra spórolni, ha csak szabadidős tevékenységekre használná a tanulás mellett az eszközt.

A jegyzetelő egyetemista

Főiskolai hallgatóként a laptop kiválasztása több évre szóló döntés. Bár elsősorban a beadandók, jegyzetek és majd később a szakdolgozat írásához nélkülözhetetlen eszközről van szó, a szűkösebb büdzséből gazdálkodók szórakozási lehetőségeit is kibővíti azzal, hogy természetesen filmezni, zenét hallgatni és akár játszani is lehet az eszközön. Ezért a két legfontosabb kérdés, hogy mennyit és mire fogjuk használni, illetve mennyit vagyunk rá hajlandók költeni. Ha csak szövegszerkesztésre, netezésre, filmezésre használjuk a gépet, egyszerűbben maradhatunk alacsonyabb keretek közt, 120 ezer forint körül már találni olyan eszközöket, amik megfelelnek a célra. Az ASUS Vivobook szériájában rengeteg ilyen típusú modell található, míg a Zenbook sorozatban rengeteg kompakt, könnyebb kialakítású, OLED kijelzővel felszerelt laptop közül választhatunk, mint a Zenbook 14 OLED.

ASUS

Természetesen más igényei vannak egy történelemszakos egyetemistának, mint aki grafikai tervezéssel, esetleg videószerkesztéssel- és vágással is foglalkozni szeretne. Ilyenkor érdemes kiemelt figyelmet fordítani a teljesítményre és a kijelzőre. Egy Intel Core i5 processzorral és legalább 8 GB RAM-mal felszerelt eszköz már jó lehet. Az érintőképernyők is növelhetik az árat, ezért vásárlás előtt fontolja meg, hogy ez prioritást élvez-e. Egyes laptopokon lehetőség van 4K-s kijelzőre frissíteni, de ez általában több pénz, mint amennyit megér, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy befolyásolhatja az akkumulátor élettartamát.

A gamer egyetemista

Sokan szeretnék, ha a tanuláshoz szükséges alapvető programokon túl akár játékokat is futtathatnának a laptopon, ebben az esetben szintén a drágább kategóriákban kell nézelődni, ha elfogadható minőséget szeretnénk. Az ASUS méltán ismert ROG sorozatának gamerlaptopjai ultraerős processzorral, praktikus megoldásokkal, és kiemelkedő minőségű kijelzővel kínálnak prémium játékélményt, például az ROG Flow Z13, amelynek 16:10-es képarányú érintőképernyője 120 Hz-es képfrissítési frekvenciával vagy 4K opciókkal kecsegtet, és mindössze 1,1 kilogrammot nyom, ráadásul napközben tabletként és kompakt laptopként, a ráköthető külső XG Mobil egységnek köszönhetően este pedig igazi asztali gamer gépként funkcionálhat.

ASUS

Amit még érdemes mérlegelni

Sok laptop 13 hüvelykes képernyővel érkezik, de találhatunk nagyobb, 15 vagy 17 hüvelykes képernyős modelleket és kisebb méretű, 11 hüvelykes laptopokat is. A nagyobb méretű modellek drágábbak, és általában erősebb processzorral dolgoznak, míg a kisebb méretű laptopokat a kényelem és a hordozhatóság érdekében alakították ki, és általában csak az alapfeladatok kezelésére vannak felszerelve. A 13 hüvelykes képernyővel rendelkező laptopok valahol a középkategóriába esnek, és általában a képernyőterület és a hordozhatóság legjobb kombinációját kínálják a legtöbb ember számára. Ezeket a tényezőket szintén érdemes mérlegelni.

A laptopok többsége legalább 128 GB vagy 256 GB tárhellyel rendelkezik, kivéve a Chromebookokat, mivel ezek felhőalapú tárhelyet igényelnek. Ennek elegendő tárhelynek kell lennie a legtöbb ember számára, de a nagy videofájlokkal és fényképekkel dolgozó diákoknak érdemes lehet 512 GB-os vagy nagyobb laptopra frissíteni.

A laptop kiválasztása mellett érdemes elgondolkodni azon a kreatívoknak és gamereknek, hogy az otthoni munkaállomást milyen eszközök tehetnék hatékonyabbá. Mindkét csoport felhasználóinak jelentős minőségbeli ugrást jelenthet egy monitor, vagy a játékokhoz, kreatív munkákhoz szánt perifériák, például billentyűzetek, egerek, fejhallgatók, amik szintén személyes preferenciák mentén kiválaszthatók.

Különleges ajánlatok

Az ASUS kínálatában a megbízhatóságra és biztonságra fókuszáló üzletemberektől kezdve a kimagasló játékélményre vágyó fiatalokon keresztül azokig, akik általános felhasználásra és médiafogyasztásra használnák leginkább a laptopjukat, mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő, praktikus, elérhető árú modern laptopot.

A prémiumkategóriás ProArt Mouse MD300 egér például nagy teljesítményű érzékelővel rendelkezik, amely akár 4200 dpi felbontással követi a jeleket, így páratlan pontosságot biztosít, még üvegfelületen történő használat esetén is a kreatív szakemberek, alkotók számára. Ez az első olyan egér, amely az ASUS Dial funkcióval működik, lehetővé téve az alkotók számára a gyors és pontos beállítások elvégzését. Az egeret oldalsó görgetőkerékkel és három, professzionális minőségű kapcsolóval ellátott gombbal is felszerelték, amelyek tapintható egérkattintást biztosítanak. Emellett együttműködik az Adobe szoftvereivel, USB-C-n keresztül pedig gyorstöltésnek köszönhetően hamar hadra fogható.

ASUS

A gamerek számára szintén hatalmas segítség lehet egy prémium egér, vagy billentyűzet, például az ASUS kínálatában megtalálható ROG Keris Wireless, vagy a ROG Falchion billentyűzet, ami mechanikus kapcsolók kínál, emellett könnyen hordozható. A kiegészítőket a ROG Slash Classic Messenger Bag táska segíthet mobilizálni, ami amellett,  hogy a laptopok és a hozzátartozó perifériák könnyű szállítására szolgáló kialakítást kapott, még vízálló is.

Szponzorált tartalom

A cikk az ASUS támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik