Belföld

A gázár új bűvös száma: 63 645 MegaJoule

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Megjelentek a Magyar Közlönyben a rezsicsökkentés újabb szabályai.

Ahogy azt Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón bejelentette, megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami a gázfogyasztásnál a fűtőértéket veszi figyelemve a kedvezményes árnál.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett módosítás szerint a kormány a rezsicsökkentett áron vásárolható gáz fűtőértékének mértékét a korábbi 59 132 MegaJoule-ról (MJ) 63 645 MegaJoule-ra emelte a lakossági felhasználóknál.

A júliusi rendelet módosítása szerint a 2021. január 1. és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásainál

a legmagasabb éves átlagfűtőérték-adatok alapján valamennyi lakossági fogyasztónak a legalább 1729 gáztechnikai normál m3/év/mérési pont (felhasználási hely) mérték biztosítása érdekében – 63 645 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig szöveg lép.

Az 1729 köbméter tehát maradt, de a szabályozás a gáz fűtőértékét is figyelembe veszi az elszámolásnál. Az új módszer érinti a nagycsaládosokat és a mikrovállalkozásokat is.

A nagycsaládosok kedvezményes áron a korábbi 20 520 MJ helyett  22 086 MJ-t, a negyedik gyerek után 10 250 MJ helyett 11 043 MJ-t számolhatnak el. Az egyetemes szolgáltatásra (rezsicsökkentésre) jogosult mikrovállalkozásoknál 1489 köbméter/év maradt a kedvezményes gáz, de az új szabály a fűtőértéket 54 810 MJ-ban állapítja meg.

Korábban Palkovics László egy ellenzéki képviselő felvetésére már jelezte, hogy a kormány úgy alakítja majd át a szabályozást, hogy senkit ne érintsen hátrányosan az, ha alacsonyabb fűtőértékű gázból többet kell fogyasztani.

Kapcsolódó
Palkovics: Arányosan több kedvezményes gáz jár annak, akinél rosszabb a fűtőérték
A momentumos képviselőnőt úrként tisztelve válaszolta ezt a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik