Belföld

Palkovics: Arányosan több kedvezményes gáz jár annak, akinél rosszabb a fűtőérték

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
A momentumos képviselőnőt úrként tisztelve válaszolta ezt a miniszter.

Sebők Éva (Momentum) írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a technológiai és ipari miniszternek arról, hogy a fűtőérték-különbség miatt a dél-békésieket igazságtalanság érheti a rezsicsökkentett gázárnál.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló kormányrendelet 34 MJ/m3 mértéket meghatározó fűtőértéket feltételez. Sebők Éva szerint ez valóban helytálló az ország jelentős részére, de Dél-Békés legtöbb településén a fűtérték ennél jelentősen alacsonyabb. Mint írta, az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. hivatalos anyagai alapján a fűtőérték:

  • Battonyán 29,65MJ/m3
  • Kardoskúton 29,66 MJ/m3
  • Orosházán 29,63 MJ/m3
  • Tótkomlóson 29,65 MJ/m3
  • Végegyházán 29,64 MJ/m3

„Tisztelt Képviselő Úr!” Így kezdte Sebők Évának adott válaszát Palkovics László, aki azt írta, a kormány úgy alakítja a szabályozást, hogy senkit ne érintsen hátrányosan a regionális fűtőérték különbözete. A fogyasztó éppen azért számol el Mega Joule (MJ) alapon az egyetemes szolgáltatóval, hogy ne érje hátrányosan a fűtőérték különbözet. A számlázott MJ értéket a fogyasztási helyhez legközelebb eső gázátadó állomáshoz tartozó fűtőértékkel váltják át, veszik figyelembe.

Ez alapján, ahol rosszabb a fűtőérték (egységnyi mennyiségű földgázzal kisebb ,,hőmennyíség” érhető el), ott arányosan magasabb lesz a köbméterben meghatározott kedvezményes mennyiség.

A miniszter szerint így a dél-békési lakosság is megfelelően részesül a rezsicsökkentéssel biztosított kedvezményből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik