Belföld

Tízmilliárd forintos extra kiadást is jelenthet az energiaárak emelkedése a pécsi egyetemnek

A legrosszabb esetben akár 10 milliárd forint nem tervezett kiadást jelenthet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) számára az energiaárak emelkedése, tudtuk meg Miseta Attilától, az intézmény rektorától. Az egy évvel ezelőtt alapítványi egyetemmé váló, több mint 100 milliárdból gazdálkodó, 20 ezer hallgatót oktató PTE az átalakulást követően jelentős plusz forrásokhoz jutott, a gáz- és főleg az áram árának drasztikus növekedése azonban ezt a kedvező helyzetet alaposan átírja.

A rektor – kérdéseinkre válaszolva – hangsúlyozta, hogy az említett kiadási növekmény még korántsem biztos, hisz naponta változik az energiaár-prognózis, s vannak arra utaló jelek, hogy mégse ugrik akkorát az ár, mint amekkorát a gazdasági szakemberek egy része jövendöl. Emellett arra is van ígérete az egyetemeknek, hogy kap kormánytámogatást a növekvő energiaárak kezelésére. Hogy a központi költségvetés mennyit vállal át az egyetemeket sújtó energiaár-emelkedésből, arról még nem szivárogtak ki adatok.

Marjai János / 24.hu A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karának épülete.

Megkerestük az ügyben a PTE kancelláriáját is. Írásban elküldött kérdéseinkre a kancellária üzemeltetési és beszerzési igazgatója, Zalayné Cseresznyés Tímea válaszolt. Az igazgató is kitért levelében arra, hogy egyelőre még senki sem lát tisztán az energiakiadások dolgában, s a kancellária több megoldási javaslaton is dolgozik, és fontos tárgyalásokat folytat. Zalayné Cseresznyés Tímea hozzátette, hogy az egyetemen „sem az oktatásban, sem pedig a tudományos, kutatási és gyógyítási tevékenységekben nem jelenthet fennakadást a fenntartási költségek változása”.

A levélből azt is megtudtuk, hogy a PTE működési és dologi kiadásainak összege eddig 42 milliárd forint volt, ebből a gáz 1 százalékot, a villamosenergia 2,5 százalékot jelentett. A 2022-es működési kiadásokból viszont a gáz elvisz 2,5, az áram pedig 10 százalékot. Ez alapján kiszámolható, hogy a gázra a következő évben 600 millióval, az áramra 3 milliárddal kell többet fordítani a PTE költségvetéséből.A fentiekből úgy tűnik, hogy a rektor és a kancellária egyaránt baljós prognózisa között jelentős a különbség. Ugyanakkor tudni kell, hogy a fűtést és a melegvizet a Pétáv Kft.-től kapja az egyetem, s ennek összege – egy hosszú távú szerződés alapján – most csaknem évi 3 milliárd forint. Miseta tart attól, hogy a távfűtő is emelni akarja az árat.

Frissítés

A cikk megjelenése után Zalayné Cseresznyés Tímea pontosítást kért, mivel ő az egyetem 2022-es energia-többletköltségét osztotta meg velünk. Vagyis a kancellária adatai szerint már ebben az évben 3,6 milliárddal nő a PTE áram- és gázkiadása. Így viszont a rektor és a kancellária adatai szinte maradéktalanul erősítik egymást, és akár 10 milliárddal is sújthatja az energiaáremelés az egyetemet egy teljes évben. Ugyanakkor az igazgató hozzátette, hogy a PTE még ezután és közbeszerzéssel dönt a 2023-as áram- és gázvásárlásról, s remélhetőleg olyan árban sikerül megállapodni, ami jelentős mértékben lefaragja a jelenleg prognosztizált kiadásokat. (UT)

Arról is kérdeztük a rektort, hogy milyen takarékossági lépésen gondolkodik az egyetem vezetése az árak elszabadulása miatt. A PTE több karán ugyanis elterjedt, hogy „hibrid” oktatással igyekeznek majd spórolni, vagyis oly módon, hogy a gyakorlati órák lesznek csak „élők”, az előadásokat online formában tartják meg az oktatók. Miseta szerint azonban az egyetem nem készül erre, elég lesz akkor az online oktatást „bevetni”, ha megint súlyos járvány fenyegeti az országot. Az online előadásokkal amúgy sem lehet jelentős kiadást megtakarítani, vélte a rektor, mert az egyetem épületeit a gyakorlati órák miatt mindenképp fűteni kell, a tantermek világítása meg nem jelentős tétel, hisz mindenütt takarékos izzókat használnak.

Azt viszont felméri az egyetem vezetése, hogy a PTE több tucatnyi épülete közül érdemes-e bezárni valamelyiket, mivel annak kihasználtsága nem megfelelő, miközben fűtése drága. Eddig csak egy épület bezárása vagy részleges lezárása került szóba, ez a PTE szekszárdi karának a kollégiuma. Abban a kihasználtság 50 százalék alatt van, így elképzelhető, hogy a gázfűtésű épület egy részét használják csak, vagy bezárják az egész diákszállót, s az oda felvett hallgatóknak inkább albérlet-támogatást adnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik