Belföld

A derecskei Fidesz feloszlatása miatt választani fognak a kisvárosban

Google Street View
Google Street View
Momentumos, munkáspárti és több független jelölt is harcba száll a település polgármesteri székéért szeptemberben.

Polgármestert és képviselőket is választanak szeptember 25-én a hajdú-bihari járási székhelyen, Derecskén – derül ki a város honlapján olvasható hírekből, amikről az MTI tájékoztatott. A 2019-ben megválasztott képviselő-testület június 30-án 5:2 arányban a feloszlásáról döntött.

A jelöltállítás határidejére – augusztus 22-ig – öt polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba a helyi választási bizottság: három függetlent, valamint egy momentumost és egy munkáspártit. A nyolc képviselői helyre 25-en pályáznak, akik közül 22 független, egy-egy pedig a Momentum, a Magyar Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom színeiben indul.

Vitányi István, a Fidesz választókerületi elnöke augusztus 2-án feloszlatta a derecskei pártcsoportot, aminek elnöke Bordán Szabolcs polgármester, alelnöke Ács-Dósa Mónika alpolgármester volt. Ők most függetlenként indulnak ismét, előbbi polgármester-, utóbbi képviselőjelöltként. Szintén függetlenként indul polgármesterjelöltként az előző ciklusok alpolgármestere, Rácz Anikó, valamint képviselőjelöltként a várost korábban 13 évig vezető Bakó István, aki a megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja 2019 óta.

A hajdú-bihari megyei lap, a HAON arról írt még júliusban, a helyiek sem értik, miért oszlott fel a testület. A lap szerint a javaslattevők többek között a polgármesterbe vetett bizalmuk megszűnésével, a korrekt információáramlás hiányával és a képviselői munka akadályoztatásával indokolták javaslatukat. Egyes helyiek szerint átgondolatlanok voltak a fejlesztések, mások a jegyző elmozdítását látták a háttérben. Vitányit is megkérdezte a lap, ő így beszélt:

Derecske nem érezheti hátrányát annak, hogy feloszlott a testület. A jövőben ugyanúgy fogom támogatni a települést, az új testületet is, mert hangsúlyozom, itt a derecskei lakosság érdeke az első és legfontosabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik