Belföld

Összefogtak a multik, Alkotmánybíróságon támadják az élelmiszerárstopot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A hazánkban működő multinacionális élelmiszerláncok közös alkotmányjogi panaszukban kérik az alkotmánybíráktól, hogy állapítsák meg a hat alapvető élelmiszer hatósági árát rögzítő kormányrendeletek Alaptörvény-ellenességét, és azokat a kihirdetésükre visszamenőleges hatállyal semmisítsék meg, írja az Index.

A multik augusztus 1-jén kelt panaszukban támadták meg az Alkotmánybíróságon az érintett jogszabályokat.

A lap cikke szerint azzal együtt, hogy az alkotmánybírák még pár napig, augusztus 26-áig ítélkezési szünetet tartanak, az 51 oldalas indítványt augusztus 17-én kiszignálták előadó alkotmánybíróra.

Ebből arra lehet következtetni, hogy hamarosan napirendre tűzik a szabályozás alkotmányossági vizsgálatát.

Az indítványozók az egyes élelmiszerek kiskereskedelmi árának maximumát megállapító kormányrendelet, valamint az ezen intézkedéssel összefüggő egyéb jogszabályok Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését, illetve alkalmazhatatlanságuk kimondását kérték az Alkotmánybíróságtól.

Az alkotmányjogi panasz szerint az indítványozók a hatósági áras termékcsoportokon belül 70-140 terméket forgalmaztak 2021. október 15-én. A termékek 2021. október 15-i árszintjének meghatározására a kereskedőknek összesen két hetet adtak. Azzal érvelnek, a jogalkotó nem számolt azzal, hogy a szabályozásban körülírt termékcsoportokon belül a legnagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolító vállalkozásoknál mekkora munkaterhet jelent az átállás.

Az indítványozók szerint a szabályozás sérti a kellő felkészülési idő követelményét, továbbá mind az árrendelet, mind a veszélyhelyzeti kormányrendeletek érvényessége kapcsán felmerül a kormány veszélyhelyzeti jogalkotói jogkörével történt visszaélés is.

Álláspontjuk szerint az alkotmányjogi panasz keretében támadott árrendelet és a veszélyhelyzeti kormányrendeletek nem alkalmasak a veszélyhelyzeti célok elérése, ahhoz semmi közük nincs.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán közzétett videójában február 12-én jelentette, hogy az év első kormányülésén hat termék árának rögzítéséről döntöttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik