Belföld

Menekülteket sanyargató svéd embercsempészt tartóztattak le

police.hu
police.hu
Kétszer fordult. Egy furgon szellőzés nélküli, személyszállításra alkalmatlan rakterébe először 10, majd 23 határsértőt – köztük gyerekeket – zsúfolt.

A Szombathelyi Járásbíróság ügyeletes bírója egy hónapra elrendelte egy svéd állampolgár letartóztatását „csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés” miatt. A gyanúsított augusztus 18-án érkezett Magyarországra, hogy embereket vigyen a szerb-magyar határtól a magyar-osztrák határhoz.

Ezért személyenként 400 eurót ígértek neki. 

Eddig ismeretlen megbízójának tettestársai rendelkezésére bocsátottak egy személyszállításra alkalmatlan furgont. A Peugeot Boxert Budapesttől mintegy 30 kilométerre leállították, a hely koordinátáit elküldték neki.

A gyanúsított augusztus 18-án 23 óra körül tíz – ismeretlen állampolgárságú – külföldit az osztrák-magyar határhoz vitt, majd útnak indította őket. A járművel – az alkalmazáson érkező újabb utasításnak megfelelően – Ásotthalom közelébe ment, ahol augusztus 19-én 4 óra körül, egy erdős részen újabb 23 külföldit – köztük gyerekeket – zsúfolt a zárt, napfény és szellőzés nélküli raktérbe.

Velük újra az osztrák-magyar határ irányába indult, de a Peugeot Boxert a sanyargatva szállított személyekkel együtt augusztus 19-én 9 óra körül a Vasvári Rendőrkapitányság járőrei a 8. számú főút Kám és Alsóújlak közti szakaszán ellenőrzés alá vonták. A férfit előállították. A végzést tudomásul vették, az végleges.

Közben egy angol embercsempészt is letartóztattak. Őt a Tolna megyei rendőrök augusztus 15-én állították meg egy magyar rendszámú kisbusszal és hét határsértővel, Bogyiszló térségében. A gyanúsításban szereplő bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik