Belföld

Továbbra is szabályozatlan a súlyosan allergiás gyermekek helyzete az óvodákban és az iskolákban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szabályozás nélkül indul a tanév az anafilaxiás allergiások számára – hívja fel a figyelmet az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület. Lapunknak eljuttatott közleményükben azt írják, a szülőkön és az egyes intézmények hozzáállásán múlik, hogyan tudják biztosítani a súlyos, életveszélyes allergiával élők intézményi létét és biztonságát.

Emlékeztetnek, az anafilaxiás allergiások ügye akkor került a figyelem középpontjában, amikor januárban egy 7 éves mogyoróallergiás kisfiú meghalt. Az iskolában ugyanis születésnapi zsúrt tartottak, amelyen mogyorótartalmú ételt is fogyasztottak, az allergiás gyermeknél pedig nem volt az anafilaxiások számára életmentő adrenalin tartalmú autoinjektor. Sajnos csak idő kérdése volt, hogy ez a borzalmas tragédia bekövetkezzen, hiszen az anafilaxiás allergia kapcsán a magyarországi helyzet a tájékozatlansággal és a szabályozatlansággal írható le.

Azt írják, teljes elmaradásban vagyunk a nyugati országokhoz képest, ahol ez a kérdés már megoldott, a társadalmi érzékenység pedig a kultúra része.

A témával a 24.hu is foglalkozott: olyan érintett édesanyákkal és gyermekeikkel beszélgettünk, akik azt akarják elérni, hogy minden oktatási intézményben legyen protokoll és életmentő EpiPen injekció arra az esetre, ha egy allergiás gyerek veszélybe kerül:

Kapcsolódó
„Nem hasmenése lesz, ha eszik belőle, hanem meghal”
Sokkolni akarnak, hogy megkapják végre a társadalom figyelmét azok a szülők, akik súlyos, életveszélyes táplálékallergiás gyereket nevelnek.

Az egyesület szerint országosan 25 ezer gyerek lehet érintett.

Azt is írják, hogy a még nem diagnosztizált esetek mintegy 20 százalékánál az első anafilaxiás roham közoktatási intézményekben történik, amelyek, ha nincsenek felkészülve, akkor a januárihoz hasonló tragédia következhet be. Az anafilaxiás roham ugyanis perceken belül juttathatja életveszélyes állapotba az érintettet.

Az elmúlt hónapokban a MAKIT (Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság) és a civil szervezetek közbejárására számos változást sikerült elérni. Ezek fontos és előremutató lépések. Reméltük, hogy szeptember 1-re az intézményi protokoll is bevezetésre kerül, de ez egyelőre várat magára. Így sajnos a szülők felkészültségén, érdekérvényesítő képességén és az intézmények hozzáállásán múlik továbbra is minden

– mondta el Janklovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületének szóvivője.

A MAKIT az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület közreműködésével  kidolgozta azt az intézményi protokollt, amelynek bevezetése a nevelési-és oktatási intézmények számára egyértelmű leírást tartalmazza, hogy mit kell tenni, ha anafilaxiás allergiás gyermek iratkozik be az intézménybe, továbbá, milyen általános felkészültséget kell biztosítani, ha egy korábban nem diagnosztizált esetnél lép fel súlyos, életveszélyes allergiás roham.

Ezt a protokollt a szakmai szervezet elküldte a Belügyminisztériumba, ahol információnk szerint dolgoznak a terület szabályozásán, de ez Janklovics Natasa szerint úgy tűnik, nem történik meg szeptember 1. előtt.

Mint ismert, július 1-től támogatott lett az EpiPen injekció azon gyermekek számára, akik már bizonyítottan anafilaxiás allergiával élnek. A közlemény azonban kiemeli, ez nem azt jelenti, hogy az intézményekben elérhető az anafilaxiás roham esetén életmentő adrenalin tartalmú autoinjektor. Az egyéni sürgősségi táskában van minden anafilaxiás allergiás saját EpiPen-je, ennek folyamatosan vele kell lennie. Az intézményi EpiPen arra az esetre szükséges, ha olyan gyermeknek van rohama, akinek nem volt korábban ismert az allergiája.

Párbeszédre és együttműködésre van szükség, amíg a szabályozás megérkezik, és ehhez a MAKIT és az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület ajánlását javasoljuk alapul venni

– hangsúlyozta Janklovics Natasa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik