Belföld

NEAK: Megnyugodhatnak a betegek, nem lesz brutális gyógyszeráremelés

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Indokolatlan pánikkeltésnek nevezte a  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hogy a vérhigítók árai 450 százalékkal emelkednek. Drágábbak lehetnek, de nem ennyivel - írják közleményükben.

Minden alapot nélkülöző indokolatlan pánikkeltésnek nevezte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a napi.hu általunk is szemlézett hírét, amely szerint brutális áremelkedés várható a heparin tartalmú vérhígítóknál októbertől. A cikk szerint a mostani 678 és 3393 forint közötti árról 200-450 százalékkal is drágulhatnak, így a vérhígítók 4500, a terápiás készítmények 15 600 forintba kerülhetnek ősztől.

A NEAK a hétfői hír után szerdán kiadott közleményében azt írja,

az alapkezelő jogszabályban előírt feladata, hogy félévente felülvizsgálja, hogy a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másik termékért. A csoportok kialakítása az illetékes orvosszakma bevonásával történik, így a termékek besorolása minden esetben megalapozott, és amennyiben ez orvos szakmailag indokolt, módosításra kerül a besorolás. Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél.

Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparin készítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk.

A minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal – hangsúlyozza a NEAK. Hozzáteszik, mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj.

Felhívják arra is a figyelmet, hogy a piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan marad a térítési díja.

Azt is írják, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által lefolytatott eljárás a felelős költségvetési gazdálkodás biztosítása mellett, a betegeket a legnagyobb forgalmú készítmények tekintetében nem hozza hátrányos helyzetbe, legfeljebb ugyanannyit kell fizetnie, mint a korábbi időszakban, árcsökkenés esetén akár még kevesebbet is.

A betegek tehát megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés

– zárja közleményét a NEAK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik