Belföld

Felmenthetik a bérlőjét megkéselő budapesti panzióst

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség azzal a külföldi férfival szemben, aki tavaly júniusban késsel támadt a bérlőjére Budapesten.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a 60 éves terhelt egy panziót működtetett a XVI. kerületben, amelyben ő is ott lakott a családjával. A szálláshely egyik lakrészét a megtámadott nő bérelte a férjével.

A nő jóban volt a panzióssal, ás segített neki a hivatalos ügyei intézésében, illetve az orvosokkal való kapcsolattartásban is, mivel a férfi nem beszélt jól magyarul, és írni és olvasni sem tudott ezen a nyelven. A panziós márciusban átesett a Covidon, amely után időnként zavartság jelentkezett nála, és az is előfordult, hogy senkit nem ismert fel a környezetében.

Emiatt a panziós családja a nő közreműködésével beutalót kért a férfi pszichiátriai vizsgálatára. A család kérésére a bérlő írásban összefoglalta a vádlott tüneteit, hogy ezzel is segítse majd a vizsgálatot. Eközben megjelent a férfi és megkérte a nőt, hogy olvassa fel, amit írt, majd mivel úgy ítélte meg, hogy a nő nem megfelelő adatokat írt róla, és valótlanul tüntette fel őt betegnek, magához vett egy konyhakést, és hátulról lapocka tájékon megszúrta az ablaknál ülő asszonyt.

Amikor a nő védekezni kezdett, a férfi folytatta a támadást, és többször is megpróbálta mellkason szúrni a nőt, aki ezeket azonban kivédte és végül el tudta venni tőle a kést. Ekkor a tovább dulakodó támadóval szemben többen is a nő segítségére siettek, így a férfi elhátrált onnan, majd a feleségével hívták a rendőrséget. Ezzel egyidejűleg a megszúrt nő férje is értesítette a hatóságokat.

Az áldozat ténylegesen könnyű sérüléseket szenvedett, de súlyosabb sérülés csak a nő aktív védekezésének és a véletlennek volt köszönhető. A Fővárosi Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a panzióssal szemben.

Mivel a kirendelt igazságügyi szakértő szerint a férfi kóros elmeállapotban szenvedett már az elkövetéskor is, ezért nem büntethető. Erre figyelemmel, az ügyészség arra tett indítványt, hogy mentsék fel a férfit és rendeljék el a kényszergyógykezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik