Belföld

A tulajdonos kérte a siklósi kórház államosítását

Ilusztráció / Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ilusztráció / Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az orvosbéremelés és az energia árának megugrása lehetetlen helyzetbe hozta az eddigi üzemeltetőket.

A Mega-Logistic Zrt. maga ajánlotta fel az államnak megvételre a siklósi kórházban lévő többségi tulajdonrészét. Ezt a Népszavával tudatta Lóki Géza elnök-vezérigazgató. A kórház átvételéről már januárban döntés született, múlt pénteken dőlt el, hogy a Siklósi Kórház Nonprofit Kft.-ben a Mega-Logistic Zrt. által birtokolt 74,4 százalékos tulajdonrészért 1,82 milliárdot fizetnek, egyszeri támogatásként pedig 50 millió forintot kap az intézmény.

A változás után új munkaszerződéseket kell írni, akik nem vállalják az új munkafeltételeket (például a szolgálati jogviszonyt), azoknak a végkielégítését is rendezni kell.

Kapcsolódó
Közlöny: 1,8 milliárdért venné meg az állam a siklósi kórházat
A kórház jelenleg 74,4 százalékban magántulajdonban van.

A Mega-Logistic 2004-ben vette meg az önkormányzattól a kórház 85 százalékát. Azonnal stabilizálta a helyzetét. Az önkormányzati kórházak 2012-es államosításakor az állam tulajdonostársa lett,  amivel egyedülálló tulajdoni szerkezet alakult ki. A cég teljesen megújította a kórház épületeit, eszközállományát.

Az utóbbi időben részben a pandémia, részben az állami bérkorrekció hiánya miatt a kórház csak a társaság jelentős támogatásával tudott működni, a likviditási gondokon pedig tovább rontott az energiaköltségek drasztikus emelkedése. A társaság által nyújtott kölcsön tőkeösszege megközelíti a 600 millió forintot. Visszafizetés nem történt.

A kórház működéséhez a jelen állapotban havi szintű finanszírozás szükséges, amely társaságunknak is több esetben átmeneti likviditási nehézségeket okozott. Ezért ajánlottuk fel a Magyar Állam részére az üzletrészünk megvásárlását

– közölte a cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik