Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Belföld

Hiába kilincselt a kormánynál a fideszes TÖOSZ-elnök a rezsicsökkentésben tönkrement vízszolgáltatók miatt

Schmidt Jenő azt írta a polgármestereknek, adják át az államnak a vízművagyont, különben nem számíthatnak segítségre.

Sikertelenül lobbizott a fideszes vezetésű Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a kormánynál: nem kaphatnak állami támogatást azok az önkormányzati tulajdonú vízműcégek, amelyek a rezsiárrobbanás miatt kerültek csődközeli helyzetbe.

A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő, a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere a szervezet honlapján közzétett körlevélben számolt be a Technológiai és Ipari Minisztériumban folytatott tárgyalásairól. Azt írta, a kritikus helyzet miatt azt várta, hogy engedékeny lesz a kormány, és pénzügyi támogatást tud kiharcolni a közműrendszereket tulajdonló és üzemeltető önkormányzati cégnek, de nem ez történt.

A szándék kifejeződött: mindenki csinálhatja maga, de támogatásra akkor ne számítson. Csak azok a cégek fognak támogatást kapni, ahol az önkormányzatok átadják a tulajdonukat ingyen a magyar állam számára.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rezsicsökkentés tíz éve alatt kizsigerelt, vagyonukat teljesen felélő cégeket az önkormányzatoknak ingyen és „önként” át kell adniuk az államnak, különben az egyébként is megnyirbált költségvetésükből kell finanszírozniuk a működési és fenntartási költségeket. Schmidt levelében közölte: „sosem gondolta, hogy egyszer ezt fogja írni”, de most azt javasolja a veszteséges cégeket tulajdonló önkormányzatoknak, hogy adják át az államnak a vízközművagyonukat, különben semmilyen segítségre sem számíthatnak.

A TÖOSZ-elnök egy éve egyébként még éppen az ellenkezőjét javasolta a már akkor is nehéz helyzetben lévő településeknek. Akkor még azon a véleményen volt, hogy a vízművek finanszírozási válságára nem az államosítás a megoldás. 2021 augusztusában egy hasonló nyílt levélben azt írta, hogy a szabályozás módosításával és állami támogatással lehetne javítani a cégek működését, mert nincs biztosíték arra, hogy az önkormányzatok nem lesznek újra kiszolgáltatva a profit mindenhatóságának.

A TÖOSZ elnökének mostani írásából azonban már kiolvasható, hogy a rezsicsökkentés kifejezetten az önkormányzati társulásokat hozta a jelek szerint véglegesen hátrányos helyzetbe. A lassan tíz éve befagyasztott vízdíjak és a rengeteg pluszköltség miatt alig maradt olyan üzemeltető, amelyik nem vesztette el saját tőkéjét, és nem fordult veszteségbe.

A kormány azonban csak az állami tulajdonú cégek tőkepótlását biztosította. Ez a támogatás az elmúlt egy évtized alatt összességében meghaladta a 135 milliárd forintot, az önkormányzati tulajdonú szolgáltatók és önkormányzatok mint tulajdonosok viszont semmilyen támogatást sem kaptak.

Az, hogy mi történik a vagyonátadás után, a TÖOSZ számára sem világos. A tájékoztató levél szerint ugyanis csak remélni lehet, hogy az önkormányzatok „jogi személyiségük épségben hagyása mellett”, vagy valamilyen más formában bent maradhatnak a cégekben, miután az állam tőkepótlással bevásárolta magát.

Nagyon remélem, hogy utána ezek az eszközök továbbra is közösségi tulajdonba maradnak. Remélem, nem leszünk kiszolgáltatva a profit mindenhatóságának

– írta a szervezethez tartozó polgármestereknek a TÖOSZ vezetője.

Schmidtnek az elmúlt napokban egyébként a tűzifarendelet miatt is konfrontálódott a kormányzattal. A TÖOSZ Orbán Viktornak küldött levelében arra kérte a miniszterelnököt, hogy vonja vissza a rendeletet, mert az erdőirtás számos súlyos következménnyel jár.

 

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a kormányalakítást megelőző konzultációt folytat az önkormányzati szövetségek vezetőivel az Országházban 2014. május 14-én. A jobb szélen Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Ajánlott videó