Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Belföld

A helyi önkormányzatok kérik Orbánt, hogy vonja vissza a tűzifa rendeletet

Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levélben hazánk legnagyobb, a helyi önkormányzatok több mint felét tagjai között tudó országos önkormányzati érdekszövetsége azt kezdeményezi, hogy a Kormány vonja vissza, helyezze hatályon kívül a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletet.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) rossz jogalkotói döntésnek nevezte a rendeletet, amelyet öt érvvel is alátámasztott.

  • A rendelet alapján kitermelt fa nem alkalmas annak nedvességtartalma miatt a 2022. október és 2023. április közötti fűtési szezonban tűzifakénti felhasználásra, nedves fa elégtelenül és alacsony hőhatásfokkal ég és tönkreteszi a kályhákat, kazánokat.
  • A rendeket veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot.
  • A fák vágáskorára, az erdők felújítására vonatkozó szabályok a rendelettel felülírása évtizedekkel is hátráltatja hazánk védekezését a klímaváltozással szemben.
  • A védett erdőkben a rendelettel szabályozott módon történő fakivágás, tarvágás nem megengedhető.
  • Ellentétes az Alkotmánybíróság 3224/2017. határozatában rögzített azon alkotmányos alapelvvel, hogy a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti.

A levelet Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök írta alá, aki egyben Tab fideszes polgármestere.

Kapcsolódó
Fakitermelési szabályok: egyelőre meghátrál a kormány Szentkirályi Alexandra szerint
A kormányszóvivő szerint még nincs akkora vészhelyzet, hogy az új fakitermelési szabályokat azonnal szükséges legyen alkalmazni.

Ajánlott videó