Belföld

M. Anita halottak ajánlásaival indult Óbudán a választáson

VADNAI SZABOLCS / 24.HU
VADNAI SZABOLCS / 24.HU
A nőt gyanúsítottként hallgatták ki, szabadlábon védekezik.

M. Anita a gyanú szerint a 2022-es országgyűlési választáson hamisított ajánlásokkal került képviselőjelölti nyilvántartásba a Budapesti 10. számú egyéni választókerületben – írja a police.hu. A Választási Iroda tett feljelentést a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a jelölt ajánlóívein 12 olyan személy aláírása szerepelt, akik az ajánlásgyűjtés idején már nem éltek. A nyomozók tanúként hallgattak ki 28 olyan embert is, akiknek szintén úgy szerepelt az aláírása a gyűjtőíveken, hogy elmondásuk szerint ők nem adtak ajánlást a jelöltnek.

Az ajánlások alapján a jelöltet a választási bizottság nyilvántartásba vette, de mentelmi joga megszűnt, amikor a választáson nem szerzett mandátumot, jelölőpártja nem jutott be a parlamentbe.

Az érintett  körzet Óbuda volt, ahol a Gődény György vezette Normális Párt színeiben indult a 49 éves M. Anita, aki 296 szavazatot gyűjtött, miközben a jelötté váláshoz 500 aláírásra volt szüksége.

Lakásán augusztus 9-én ajánlóíveket és más dokumentumokat foglaltak le. A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt kihallgatott nő szabadlábon védekezik. Azt elismerte, hogy az ajánlások túlnyomó többségét ő gyűjtötte, de azt tagadta, hogy aláírásokat hamisított volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik