Belföld

A Mazsihisz elnöke szerint az elmúlt hetekben megszaporodtak a zsidók elleni atrocitások

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az elmúlt hetekben érezhető módon megszaporodtak a zsidók elleni atrocitások.

– fogalmazott az RTL Híradónak Heiszler András, a Mazsihisz elnöke.

Ezek mind nagyon tudatos antiszemita cselekmények, nem indulati cselekmények, nem a hagyományos utcai antiszemitizmus részei. Ezeket előre kitervelt módon egy valóságos támadásként tudjuk felfogni a zsidóság ellen

– jelentette ki Heiszler.

Mint ismert augusztus 12-én, péntek este a Frankel Leó úti zsinagóga falára horogkeresztet festettek, valamint korábban az épület liftjében SS emblémát és Adolf Hitler monogramját is felfirkálták. A tiltott náci jelképet azóta lemosták az épület faláról. Rövid idő alatt ez már a második gyűlöletkeltő megnyilvánulás volt a környéken: korábban a Zsigmond téren vettek észre egy melegellenes firkát.

Őrsi Gergely második kerületi polgármester az RTL híradónak elmondta, hogy a térfigyelő kamera, illetve a zsinagógának és a társasháznak a kamerája mindent rögzített, tudomása szerint jelenleg is folyik a nyomozás. Azon vagyunk, hogy ezt a gyűlölethullámot megszüntessük – tette hozzá.

Július elején egy reklámtábla hangszóróját érte hasonló hackertámadás a Blaha Lujza téren, akkor nagy hangerővel szólaltak főleg antiszemita szövegek a villamosmegállóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik