Belföld

Náci falfirkák ellen kelt ki Őrsi Gergely

MTI / Illyés Tibor
MTI / Illyés Tibor

Augusztus 12-én, pénteken este a Frankel Leó úti zsinagóga falára horogkeresztet festettek, valamint korábban az épület liftjében SS emblémát és Adolf Hitler monogramját is felfirkálták – figyelmeztetett Őrsi Gergely második kerületi polgármester vasárnap a Facebook-oldalán.

Buda büszke arra, hogy nálunk él Közép-Európa egyik legnagyobb, virágzó zsidó közössége, akik békében és biztonságban élhetnek itt. Aki a zsinagógát támadja, az mindannyiunkat támad. Az ilyen, a történelem szemétdombjára való eszméket hirdető embereknek nincs helye köztünk

– rögzítette a polgármester a közleményében.

Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy ez a környéken rövid idő alatt már a második gyűlöletkeltő megnyilvánulás. Korábban a Zsigmond téren vettek észre egy melegellenes firkát, amit fél órán belül eltávolítottak, és feljelentést tettek az ügyben.

Őrsi Gergely közölte, a második kerületi önkormányzat ebben az esetben is minden segítséget megad a Budai Zsidó Hitközségnek és a rendőrségnek.

„Itt, Budán mindenki számíthat a teljes közösség szolidaritására, akit vallása, származása, szexuális identitása miatt támadnak” – zárult a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik