Belföld

Ezért nem adja vissza a mandátumát Jakab Péter

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Na, látja, ha valamiért, akkor a mandátumért vérzik a szívem. Hiszen nagyon sok kipróbált vidéki harcostársunk állna készen, hogy az első sorban, friss erőként küzdjön a rezsim ellen. Akik nem adják vissza a mandátumot, ezeket a harcostársakat veszik semmibe

– nyilatkozta még a Jobbik elnökeként Jakab Péter, miután két éve Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea otthagyta a Jobbikot, de a mandátumokat nem adták vissza.

Most a Jobbikból távozó Jakab is ugyanerre készül. Független képviselőként maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén – fogalmazott az egykori pártelnök és frakcióvezető, akinek az összellenzéki választási megsemmisülést követő hónapokban hidegült el a viszonya pártjával.

Én nem a Jobbik listájáról, hanem közös ellenzéki listáról szereztem mandátumot minden ellenzéki szavazó jóvoltából.

– szögezte le a Telex kérdésére Jakab, majd hozzáteszi, hogy egy olyan Jobbik-elnökség kéri vissza a mandátumot, amely a tagsággal szembemenve puccsolta meg őt, amivel kiszolgálta a Fidesz érdekeit. Távozásával szerinte csak erősödne a Fidesz, és gyengülne a „valódi ellenzék”.

Mint megírtuk, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke a következő kérést szögezte Jakabnak: „Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. (…) Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra”. Jakab ezután bejelentette, hogy elhagyja a pártot, de a mandátumát megtartja.

A Jobbik az ellenzéken belül is az egyik legnagyobb vesztese volt a választásoknak: négy éve a második legnagyobb frakciót tudták alapítani 26 képviselővel, most csak tíz jobbikos képviselő szerzett mandátumot, de Jakab kilépésével hamarosan már csak kilencen lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik