Belföld

Jakab Péter kilép a Jobbikból

Farkas Norbert /24.hu
Farkas Norbert /24.hu

Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök nyílt levelére válaszul kilép a Jobbikból az előző pártelnök, Jakab Péter.

“A nekem címzett nyílt leveled bevallom, megdöbbentett. Azokat a vádakat, amelyeket megfogalmaztál velem szemben, a Fidesz szokta megfogalmazni. Ha az az új jobboldali politika, hogy úgy beszélsz, mint a Fidesz, az soha nem lesz az én politikám – kezdte levelét Jakab Péter, aki az írása végén jelezte, hogy máshol folytatja inkább:

Kedves Marci, az utolsó kívánságodat ennek megfelelően teljesítem. Választok. Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha!

Mint megírtuk, Gyöngyösi a következő kérést szögezte Jakabnak: „Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák. Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes. Ennyivel mindenképpen tartozol nekünk is, Magadnak is” – zárta a nyílt levelet Gyöngyös, egyúttal jelezve, várja Jakab válaszát.

Jakab Péter az áprilisi választási kudarc után először nem akart lemondani a pártelnöki posztjáról, aztán végül a pártharcok miatt lemondásra kényszerült. Gyöngyösit július elején választották meg utódjául. A Jobbik az ellenzéken belül is az egyik legnagyobb vesztese volt a választásoknak, négy éve a második legnagyobb frakciót tudták alapítani 26 képviselővel, most csak tíz jobbikos képviselő szerzett mandátumot, de Jakab kilépésével hamarosan már csak kilencen lesznek.

A Jobbik bízik benne, hogy Jakab visszaadja a mandátumát

„Meglepődöttség nélkül, de sajnálattal vettük tudomásul, hogy Jakab Péter és tanácsadója az utolsó pillanatig nyitva álló együttműködés helyett a szakítást választották” – írta a Magyar Hangnak küldött közleményében a Jobbik. A politikus döntését a párt tudomásul veszi és bíznak benne, hogy a parlamenti mandátumát is visszaadja. Szerintük ez lesz az igazi próbája annak, hogy Jakab valóban a nép pártján, vagy a „lé pártján” áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik