Belföld

Jeszenszky Géza: Orbán texasi beszéde káros volt Magyarország szempontjából

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Orbán Viktor múlt heti texasi beszédéről, és a magyar-amerikai kapcsolatokról adott interjút Jeszenszky Géza, korábbi külügyminiszter a hvg.hu-nak. A beszélgetés jelentős részében Orbán texasi fellépésének kritikájára épült.

Kapcsolódó

Ha az a cél, hogy az ország jó vagy rossz hírét, de mindenképp terjesszük, mert akkor fognak bennünket ismerni, akkor azt elérte. De ha – logikusan – minél pozitívabb képet szeretnénk Magyarországról kialakítani úgy, hogy az nem csak egy szűk csoportra korlátozódik, akkor a beszéd káros volt

– állította Jeszenszky.

Ennek a beszédnek tehát csak akkor volna hozadéka az ország szempontjából, ha Trump vagy a Dallasban látott szellem uralkodóvá válna az Egyesült Államokban. Ettől azonban elég messze vagyunk. Trump újabb elnöki ciklusára egyre kevesebb az esély, még ha a félidős választások után a republikánusok erősödnek is.

Ha pedig –folytatta a korábbi külügyminiszter – ez a váltás nem következik be, akkor inkább a rossz hírünket keltette a beszéd.

Szerinte egy kisebb ország esetében nem jó stratégia, ha a politika mindent egy lapra tesz fel.

Trump elnökként sem törekedett rá, hogy nemzetegyesítő legyen, még a republikánus pártot sem egyesítette. Kockázatos tehát csak rá és erre az irányzatra tenni. Orbán Amerikán, de még a republikánus párton belül is csak egy – nem merem azt mondani, hogy kisebbségi – irányzatot támogat. Ők üdvözlik és tapsolnak neki, de hosszú távot nézve nem túl bölcs, ha Magyarország miniszterelnöke egy vitatható személy és irányzat mellett horgonyoz le. Mert ha a számítás nem jön be, az különösen káros lesz, és sokáig emlékezni fognak rá.

Orbán texasi „brüsszelezését” Jeszenszky kifejezetten kockázatosnak tartotta. Arról az orbáni állításról, miszerint az orosz-ukrán háborúnak egy erős amerikai elnök tudna véget vetni, azt mondta Jeszenszky: „Nem tudom elképzelni, hogy az oroszok amerikai kérésre lemondanának az agresszív céljaikról. Ahogy azt sem, hogy Amerika feladja Ukrajna támogatását, függetlenül attól, hogy ki lesz az elnök.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik