Belföld

Konferenciaközpont lesz a jegybanki alapítványhoz került egykori Burg Hotelből

A Magyar Nemzeti Bank ingatlankezelő cége, az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonába került az egykori Burg Hotel épülete a jegybank egyik alapítványától, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványtól (PADME); az új tulajdonos megkezdte az épület rekonstrukcióját, amelyből konferenciaközpontot alakítanak ki – közölte a jegybank honlapján.

A Várnegyedben található, évek óta üresen álló ingatlan az elmúlt négy évtizedben javarészt szállóként funkcionált, az új tulajdonos célja, hogy az épület csaknem nyolcvan év után visszakapja a háborúban elpusztult képét – írták.

Kapcsolódó
Teljesen átalakul a budai Várnegyed egyik legértékesebb szocmodern épülete
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

Az 1975-ben épített modernista épület 2019-ig hotelként működött. A jegybanki alapítvány 2020 végén vásárolta meg az államtól az 1500 négyzetméteres ingatlan tulajdonjogát.

Az MNB ingatlankezelője az elmúlt években rendszeresen újít fel és ad új funkciót történelmi szempontból kiemelt jelentőségű, ám elhanyagolt épületeknek a kulturális értékteremtés és értékmentés, építészeti kincseink megőrzése, illetve visszaállítása céljából – olvasható a jegybank közleményében.

A Mátyás templommal szemben álló épület a második világháború bombázása során teljesen megsemmisült. A Szentháromság utca 7-8. szám alatti ingatlan a 80-as évek stílusjegyeinek megfelelően épült újjá.

A mostani ingatlanfejlesztés eredményeként létrejövő épületegyüttes alkalmas lesz oktatási programok, workshopok és nemzetközi konferenciák lebonyolítására – közölte az MNB.

Kapcsolódó
Kiemelt beruházás lett az egykori diplomataház utódjának ügye
Mostantól nincs akadály a tervezett konferenciaközpont előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik