Belföld

Törvénytelenül kampányolt a fideszes budafoki polgármester a Momentum szerint

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
A Fővárosi Választási Bizottság elmeszelte Karsay Ferencet, aki a hétvégi időközi előtt közpénzből kampányolt, közölte a Momentum.

Borzasztó szorosan alakult a múlt vasárnapi időközi választás Budapest XXII. kerületében. Budafok-Tétényben egy helyi képviselői helyért mérkőzött meg a kormánypártok jelöltje, Krieger Krisztina, valamint az ellenzéki pártok által támogatott Kapitány Alexandra, Krieger mindössze tíz szavazattal nyert. A Momentum nem hagyta annyiban az eredményt, a szerintük szabálytalan kampány miatt a helyi, majd a Fővárosi Választási Bizottsághoz fordult.

Kapcsolódó
Vasárnapi időközik: a Mi Hazánk megtartott egy falut, az ellenzék nagyon szűken bukott egy budafoki képviselői helyet
Két falu polgármestert, egy budapesi kerület önkormányzati képviselőt választott.

Azt állította a párt, hogy a fideszes kerületi polgármester, Karsay Ferenc „törvénytelenül, több alkalommal az önkormányzat felületein, azaz közpénzből, a lakosságot egyoldalúan tájékoztatva kampányolt a Fidesz jelöltje mellett”.

A választási bizottság megállapította csütörtökön, hogy Karsay és Krieger megsértette a választási eljárásról szóló törvényt – erről Havasi Gábor, a Fővárosi Közgyűlés momentumos tagja számolt be Facebook-oldalán. Elmondása alapján ez a döntés született:

A Fővárosi Választási Bizottság csütörtöki határozatában megalapozottnak találta a Momentum indoklását és megváltoztatta a Helyi Választási Bizottság döntését, azaz a választási kampányban sérült a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelménye. Vagyis Karsay Ferenc és törvénytelenül kampányoltak!

Megkerestük az ügyben a kerületvezetést, ha válasz érkezik, frissítjük a cikket.

Frissítés: Reagált a polgármester

Karsay Ferenc videóban reagált végül a Facebook-oldalán.

A Momentum azt állítja, hogy közpénzből finanszíroztam a közösségi médiában látható videómat. Ez nem így van. Az infrastruktúra, tehát az eszközök, a kamera, a világítás, a berendezés, a helyiség, ahol a felvételek készültek, nem önkormányzati forrásból finanszírozottak.

Hozzátette, barátai segítettek a videó elkészítésében, közülük csak egy dolgozik az önkormányzatnál, aki munkaidőn kívül, szabadidejében segíti a videók elkészítését. Karsay hozzátette, a videók Facebook-hirdetését is saját pénzből fizeti, ezért nem „beszélhetünk hivatali erőforrásokról vagy közpénz használatáról”. A Facebook-oldal nem a kerületé szerinte, ahogy a Budafok-Tétény oldal sem, hiszen minden Facebook-oldal a Facebook tulajdona, szóval „nem nevezhető hivatali infrastruktúrának” – érvel a kerületvezető.

Karsay szerint a kampány során teljesen jóhiszeműen járt el, Karácsony Gergely is ezt csinálta „az ellenzéki jelöltet támogató, direkt korteskedő kampányaiban”. A különbség az, hogy a polgármester szerint Karácsony a főpolgármesteri hivatalban, az önkormányzat pénzéből készítette a felvételét.

A polgármester lapunknak küldött leveléből az is kiderül, hogy Krieger Krisztina és Karsay Ferenc felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához a Fővárosi Választási Bizottság határozatával szemben.

(Kiemelt kép: Karsay Ferenc [Fidesz-KDNP] polgármester beszédet mond a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás előtt a XXII. kerületi Tóth József utca és Kossuth Lajos utca sarkánál lévõ dombnál 2021. október 31-én.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik