Belföld

Vannak óvodák, ahol már közmunkások felügyelnek a gyerekekre

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A szakember szerint a rendszer hamarosan összedől, ha nem lép a kormány.

Az rtl.hu-nak a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke azt mondja, tragikus, de érthető, hogy idén minden eddiginél kevesebb jelentkezőt vettek fel óvodapedagógusnak. A pálya nem vonzó, kevesebben is felvételiztek, de két éve feleslegesen szigorították a bekerülést is. Fábián Katalin félőnek tartja, ha nem lép a kormány, a rendszer hamarosan összedől, mert minden évben óvodapedagógusok tömegei mennek nyugdíjba, miközben nincs utánpótlás, sok a pályaelhagyó.

Egy kezdő óvodapedagógus bére bruttó 210 ezer forint körül van, a helyettesítést nem fizetik ki. Természetes, hogy egy fiatal, aki egzisztenciát, családot szeretne, ennyiért nem akar évekig tanulni, méltatlan feltételek között dolgozni.

Kevesebben látnak el ugyanis ugyanannyi feladatot, szakmai kompetenciájukat semmibe veszik, amire jó példa az iskolaérettség ügye, de az is, hogy az emberhiányt szakképzetlen munkaerővel igyekeznek pótolni. Vannak óvodák, amelyekben már közmunkásokat alkalmaznak. Legnehezebb helyzetekben a baranyai, borsodi, szabolcsi hátrányos helyzetű kistelepülések vannak – teszi hozzá.

Fábián Katalin tud olyan háromcsoportos óvodáról, ahol a szükséges hat óvónő helyett egy van, öt „kollégája” közmunkás. Úgy gondolja,

ha a gyerekeink körül szakképzetlen, kellő információval nem rendelkező emberek dolgoznak méltatlan körülmények között, az olyan káros, hogy az egész rendszer létjogosultságát kérdőjelezi meg.

A gyerekek nevelésében egy szakképzetlen kolléga nem vehet részt, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé, ezért

az óvodák egyre növekvő részében kizárólag gyerekfelügyelet valósul meg.

A szakember ezt kifejezetten gyerekellenes intézkedésnek nevezi, bár elismeri,

gyorsabb és könnyebb megoldás, mint béreket emelni, vagy a képzés szerkezetén finomítani, jobb körülményeket biztosítani.

Szerinte a szülők jelentős része ezzel nincs tisztában, másrészt jobban foglalkoztatja, hogy miből fog megélni, miből fizeti a rezsit, mint az, hogy szakmailag az óvoda leamortizálódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik