Belföld

Orbán tusványosi beszédének fajelméleti részeiről a nagy magyar keresztény egyházaknak nincs véleménye

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Orbán Viktor komoly reakcióhullámot, sőt, még egy lemondást is kiváltó tusványosi beszédében ez a rész volt az a bizonyos rész, amire a legtöbben felkapták a fejüket.

…van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni…

A Telex szerzője úgy gondolta egy héttel ezelőtt, hogy itt az ideje megkérdezni a keresztény egyházakat, ők mit szólnak ehhez a részhez.  A kérdéseket egy héttel ezelőtt küldték el, az eredményről pedig ma számoltak be.

Íme:

  • A Magyar Katolikus Egyház részéről semmilyen válasz nem érkezett.
  • A Magyarországi Református Egyház részéről semmilyen válasz nem érkezett.
  • Egyedül a Magyarországi Evangélikus Egyház válaszolt levelükre, akik azt írták, „a Magyarországi Evangélikus Egyház nem kíván kommentálni általános politikai megnyilatkozásokat.”

A témával kapcsolatban ajánljuk múlt heti podcastunkat, amelyben a tusványosi beszédet veséztük ki:

Kapcsolódó
Ahogy Hofi mondta: jobb ma egy Pershing a tanyámon, mint holnap egy ruszki az anyámon
Azzal indul műsorunk, hogy Orbán Viktornak nincs könnyű dolga a nőkkel: se a feleségével, akinek fejében, mint a miniszterelnök egy interjúban mondottakra emlékeztetett, megfordult, hogy a férje életére tör, se a főtanácsadójával, aki dühösen lemondott szegénységűzői megbízatásáról (aztán meg lemondta a lemondást, de az állást nem kéri vissza, innen azonban követhetetlenné válik a történet). Szóval a fő téma természetesen Tusványos és annak nyomán Hegedüs Zsuzsa. A stúdióban Kerner Zsolt, Nagy József, valamint Pető Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik