Belföld

Jelentős kutatási forrásokat zárolt a kormány

Egy július 11-én élesített kormányrendelet értelmében nem lehet kifizetni az idén elnyert OTKA-kat (kb. 12 milliárd), ráadásul 8-10 milliárd forintnyi egyéb kutatási pályázati pénzt is zároltak – vette észre a Qubit.

Az OTKA, vagyis az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok nevű pályázati rendszer az első számú és gyakran az egyetlen forrása a felfedező alapkutatásoknak, a forrásokat pedig a nyolc éve létrehozott Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) biztosítja.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint a kormány 415 milliárd 794 millió forintot zárol a tárcák idei kiadásai közül, melynek részeként 1,8 milliárd forintot közvetlenül a hivatal büdzséjéből, 20,2 milliárdot pedig a kifejezetten a kutatási és fejlesztési (K+F) célokat szolgáló NKFIH Alap keretéből zárolt a kormány.

A lap megkérdezte az NKFIH-től, hogy miként érinti a magyarországi kutatásfinanszírozás első számú forrását az összesen 22 milliárd forintos kormányzati zárolás, azonban egyelőre nem kaptak tájékoztatást.

A tárcák kiadásai közül a legtöbb pénzről a Technológiai és Ipari Minisztériumnak, a Miniszterelnökségnek és az oktatás- és egészségügyért is felelős Belügyminisztériumnak kell lemondania, emellett Varga Mihály pénzügyminiszternek kell 152,5 milliárd forinttal csökkenteni az előirányzatokat, amelyek közül a legnagyobb tétel az, hogy 100 milliárd forintot elvonnak a Paks II. Zrt. tőkeemelésére szánt eredetileg 270 milliárd forintból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik