Belföld

A magyarok hetven százaléka erősen támogatja az abortuszhoz való jogot

BSIP / Universal Images Group via Getty Images
BSIP / Universal Images Group via Getty Images

Az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató cég friss felmérése szerint Magyarországon a lakosság 70 százaléka a legtöbb esetben vagy minden esetben támogatja a terhesség-megszakításhoz való jogot. Ezzel hazánk a hagyományosan katolikus Spanyolországhoz, Németországhoz, illetve Kanadához és Ausztráliához áll a legközelebb globális összehasonlításban. Az abortusz támogatottsága a régióban a vizsgált államok közül Lengyelországban és Romániában valamivel alacsonyabb volt: előbbiben 60, utóbbiban 64 százalék volt ez az arány.

 A globális vizsgálatba összesen 27 államot vontak be. A kutatás eredménye szerint Magyarországon a legtöbben (75 százalék) azzal a feltétellel támogatják az abortuszt, hogy annak elvégzésekor a magzat kora nem éri el a hat hetet. A magyar lakosság ugyanakkor ebben a tekintetben a globális átlagnál (65 százalék) is megengedőbb.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2019-ben átlagosan 9,3 abortusz jutott ezer termékeny életkorú nőre. Ugyanebben az évben az abortuszok aránya a második legmagasabb volt hazánkban: csaknem 277 abortusz jutott minden ezer élveszületésre. Az EU-s országok átlagához képest így jelentősen kevesebb élveszületésre jut több abortusz Magyarországon – írta nemrég erről szóló adatelemző cikkében az Átlátszó.hu.

Az Ipsos a friss kutatás adatait 2022. június 24. és július 8. között vette fel 20 523 megkérdezett bevonásával. A kutatásba bevont alanyok életkora az Egyesült Államokban, Kanadában, Malajziában, Dél-Afrikában és Törökországban 18 és 74 év között volt, a többi 22 országban 16 és 74 éves között.

A minták nagysága Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Kínában (szárazföldön), Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Japánban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban átlagosan 1000 fő volt, Argentínában, Belgiumban, Chilében, Kolumbiában, Magyarországon, Indiában, Malajziában, Mexikóban, Hollandiában, Peruban, Lengyelországban, Romániában, Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Svédországban és Törökországban kb. 500 fő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik